Asociaţia Prematurilor împreună cu OMV Petrom donează aparatură performantă pentru Maternitatea din Ploieşti

 

Peste 20.000 de copii se nasc prematur în fiecare an în România, iar Asociaţia Prematurilor este decisă să depună toate eforturile necesare pentru a-i ajuta pe aceştia să treacă cu bine peste această perioadă dificilă a vieţii lor.

Un caz urgent a fost identificat recent de Asociaţie la Ploieşti. Astfel, Asociaţia a lansat în regim de urgentă o campanie de strângere de fonduri pentru Maternitatea din Ploieşti, care avea nevoie urgentă de cel puţin un ventilator pentru prematurii săi.

Campania a fost vizibilă în toate mediile digitale sub numele de "Pune inimă pentru eroii în scutece de la Maternitatea din Ploieşti" şi s-a bucurat de o audienţă incredibilă, de la bloggeri cunoscuţi în social media, artişti, părinţi cu prematuri şi până la canale tv” spune Diana Gămulescu, fondator al Asociaţiei.

Maternitatea din Ploieşti este una dintre cel mai mari din ţară, cu naşteri chiar şi de 80- 100 pe lună şi ideal ar fi ca 2 astfel de aparate care să existe în secţia de prematuri. Capacitatea secţiei este de 15 locuri la prematuri la terapie intensivă şi, corelat cu numărul mare de naşteri şi cu incidenţa crescută de naştere prematură în această maternitate, riscul să apară încă un prematur care să necesite ventilaţie era extrem de ridicat. De aici şi urgenţa achiziţionării celui de-al doilea ventilator.

Aproximativ 10% dintre ei au nevoie de ventilaţie încă din sala de naşteri, alteori la câteva ore de la naştere, pentru că starea lor se degradează şi până vine salvarea pentru transfer au nevoie să fie ventilaţi. Orice zi pierdută, este o viaţă pierdută” spunea cu îngrijorare Dr. Neonatolog Alexiu- Şef Secţie Prematuri Maternitatea din Ploieşti

În 2023, cu sprijinul acordat în regim de urgenţă de către OMV Petrom, Asociaţia Prematurilor a donat aparatură de ultimă generaţie pentru nou născuţii aflaţi în situaţii de risc de la Maternitatea din Ploieşti. Au fost achiziţionate un ventilator şi un umidificator, care sunt deja funcţionale în secţia de terapie intensivă neonatală. Aparatele moderne, de ultimă generaţie, au o interfaţă extrem de intuitivă şi au putut fi utilizate după o scurtă sesiune de formare a cadrelor medicale.

Aceste echipamente sunt vitale pentru acordarea primului ajutor privind respiraţia şi supravieţuirea prematurilor şi previne mortalitatea infantilă. Valoarea sponsorizării este de 34.400 Euro, însă dincolo de valoarea sponsorizării, apreciez generozitatea şi empatia echipei OMV Petrom care a răspuns cu promptitudine apelului nostru umanitar. Sunt un exemplu de umanitate şi profesionalism care preţuiesc viaţa şi o susţin”, a mai declarat Diana Gămulescu.

Noua aparatură medicală stabilizează funcţiile vitale ale prematurilor şi contribuie la evitarea riscurilor suplimentare, legate de transferul la alte unităţi medicale crescând astfel şansele de supravieţuire ale nou născuţilor prematuri din Ploieşti şi localităţile învecinate.

 

Despre Asociaţia Prematurilor

Până acum, Asociaţia Prematurilor a donat 59 de echipamente medicală modernă în 22 de oraşe din România şi este iniţiatoare implementării terapiei „kangaroo care” în 13 maternităţi din România. Valoarea tuturor proiectelor derulate de Asociaţia Prematurilor în ultimii 5 ani este de peste 470.000 de euro şi au avut impact pentru 7000 de nou-născuţi, 1000 de medici, 6000 de părinţi şi îşi continua misiunea sa caritabilă şi în 2023.

Asociaţia Prematurilor dezvoltă în România programe dedicate copiilor născuţi prematur, părinţilor şi personalului medical de la neonatologie şi reuneşte experţi din diferite discipline, părinţi, reprezentanţi din mass-media pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor publice de sănătate din România.

Asociaţia Prematurilor este singurul ONG din România acreditat pe prematuritate în conformitate cu prevederile Legii nr.197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România.

Organizaţia derulează programe caritabile de donaţii în maternităţi, de educaţie continuă pentru cadrele medicale, susţine ateliere si webbinarii pentru familiile cu prematuri, proiecte de prevenţie a naşterii premature, susţine financiar cazurile sociale de familii cu prematuri.

In 2021, Comitetul Economic şi Social European (CESE) a acordat Premiul pentru Solidaritate Civilă Asociaţiei Prematurilor pentru proiectul prin care s-au donat echipamente şi aparate de protecţie secţiilor de neonatologie din România. În ianuarie 2020, Asociaţia Prematurilor a fost premiată în Germania, de către EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), pentru implicarea în proiecte de filantropie şi pentru rezultatele obţinute în România în cauza prematurităţii.

Sursă:Comunicat Asociaţia Prematurilor