
-
30% din consumul total de energie este generat de aparatele din bucătărie;
-
Câteva măsuri simple pot aduce economii substanţiale de energie şi, implicit, facturi mai mici;
Fie că ne place mai mult sau mai puţin să gătim, bucătăriile noastre sunt oricum ocupate de o mulţime de aparate electrice: frigider, cuptor şi plită, cuptor cu microunde, asta ca să le menţionăm doar pe cele mai uzuale, fără cele de prin sertare sau debara care aşteaptă să le conectăm la priză. Toate acestea ne fac viaţa mai uşoară, dar îşi cer partea lor din factura la electricitate. Una nu tocmai mică.
Consumul de energie* dintr-o bucătărie cu dotări comune reprezintă 30% din totalul energiei pe care o consumăm acasă. Iar proporţia poate fi şi mai mare dacă, de exemplu, pentru apa caldă este utilizat un boiler electric sau încălzitor de apă instant.
Există câteva mici obiceiuri care pot să „îmblânzească” consumul aparatelor şi care vă pot aduce o economie anuală de cel puţin 170 kWh, aplicând câteva măsuri simple. Să le luăm în ordine.
Plita şi cuptorul electric ocupă primele două locuri în topul aparatelor care consumă cel mai mult, circa 445 kWh pe an. Recomandările noastre sunt:
-
Alegeţi întotdeauna oala potrivită pentru dimensiunea zonei de gătit;
-
Folosiţi întotdeauna un capac şi economisiţi 60 kWh pe an;
-
Folosiţi funcţia de aer circulant, economisiţi mai mult de 20 la sută energie în comparaţie cu funcţia de încălzire de sus şi de jos şi cu preîncălzire;
-
Folosiţi căldura reziduală a cuptorului când este posibil. Dacă evitaţi şi preîncălzirea, puteţi economisi 60 kWh pe an;
-
Scoateţi tăvile care nu sunt necesare, acestea consumă energie degeaba, pentru că trebuie încălzite;
-
Reţineţi că, pentru încălzirea unor cantităţi mici de alimente, cuptorul cu microunde este mai eficient. Însă, pentru cantităţi de peste 250 mg/ml, aragazul şi cuptorul sunt mai economice decât cuptorul cu microunde.
Un exemplu: Ministerul Federal pentru Afaceri Economice şi Protecţia Climei din Germania a calculat că, dacă gătiţi cartofii într-o oală fără capac şi cu multă apă pe o plită electrică de sticlă/ceramică, veţi avea nevoie de aproximativ 0,5 kWh. Dacă utilizaţi, în schimb, o oală cu capac, consumul scade la jumătate – adică doar în jur de 0,25 kWh.
Frigiderul şi congelatorul ocupă locul 3 şi 4 în topul celor mai mari consumatori de energie din gospodărie, cu un consum de aprox. 330 kWh, respectiv 415 kWh/an. Motivul: trebuie să funcţioneze continuu. Aşa că, pentru a consuma mai puţin:
-
Evitaţi să puneţi frigiderul într-un loc cald;
-
Verificaţi temperatura, cele mai multe aparate sunt setate pe temperaturi prea joase: 7 grade în frigider şi -18 grade în congelator sunt suficiente;
-
Deschideţi uşa congelatorului pentru cât mai puţin timp posibil;
-
Frigiderul este cea mai bună alegere pentru dezgheţarea alimentelor congelate: alimentele congelate reduc energia necesară pentru răcire;
-
Dacă frigiderul sau congelatorul nu au dezgheţare automată, este recomandabil să le dezgheţaţi periodic, acest lucru economiseşte 25 kWh pe an. Reţineţi că, dacă frigiderul are gheaţă de doar cinci milimetri, consumul de energie al aparatului creşte cu aproximativ 30 la sută.
Maşina de spălat vase ocupă locul 5 în top, cu un consum de aprox. 245 kWh/an, dar trebuie spus că oricum este mai eficientă decât spălarea manuală, pentru că are un consum de apă cu până la 30% mai mic. Recomandările noastre sunt:
-
Încărcaţi întotdeauna maşina complet şi nu prespălaţi vasele;
-
Folosiţi programul Eco, aici apa se încălzeşte la maximum 50 de grade.
Foarte important, dacă trebuie să vă schimbaţi aparatele din bucătărie, gândiţi-vă că le veţi folosi ani buni şi că merită să investiţi în cele mai eficiente aparate din punct de vedere energetic, pentru a face economii consistente pe termen lung.
Şi, în sfârşit, fiţi atenţi la felul în care vă iluminaţi bucătăria. Iluminaţi blaturile de lucru şi nu podelele, folosiţi lumini în jos şi LED-uri încorporate astfel încât să iluminaţi doar zonele de care aveţi nevoie.
*Consumurile prezentate se bazează pe datele actuale ale Asociaţiei Federale a Industriei Energiei şi Apei (BDEW) şi pe studiile International Energy Agency (IEA)
1 Sursa: Compania de consultanţă energetică CO2online