
Vineri, 24 februarie 2023, a avut loc la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” o dezbatere interactivă susţinută de doamna profesor Anca Lăptucă dirigintă a clasei a VI a "G" împreună cu doamna psiholog clinician Toma Magdalena, specialist NLP director adjunct al Penitenciarului Ploieşti destinată elevilor având drept scop combaterea violenţei şcolare.
Violenţa este o problemă actuala a societăţii noastre, iar violenţa şcolară este o forma a violenţei cotidiene şi o problemă globală, având un impact puternic asupra mediului educaţional.
Violenţa în şcoală nu este un fenomen social nou, însă manifestările comportamentale tot mai brutale riscă să afecteze semnificativ climatul educaţional, dezvoltarea armonioasă a elevilor, siguranţa fizică şi psihică a copiilor.
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) estimează că anual peste 246 de milioane de adolescenţi sunt supuşi unor forme de agresiune în şcoală. Astfel, preocuparea pentru prevenirea violenţei în şcoală şi a bullying-ul este pe deplin justificată. Violenţa şcolară şi agresiunea sunt probleme sociale care împiedică copiii şi adolescenţii să aibă dreptul la educaţie într-un mediu sigur de învăţare.
Workshop-ul derulat a avut ca obiectiv informarea elevilor despre efectele nocive ale agresiunii verbale şi fizice asupra psihicului copiilor, dar şi identificarea unor alternative dezirabile ce pot reduce acest fenomen.
Sub sloganul: "Suntem datori să facem ceva!" doamna profesoara Anca Lăptucă a încurajat elevii să se implice şi să nu treacă cu vederea fenomenele de agresiune la care sunt supuşi.
Plecând de la un studiu de caz (redat într-un filmuleţ) doamna psiholog Toma Magdalena le-a explicat participanţilor importanţa coeziunii grupului, centrarea pe identificarea de soluţii, pe dezvoltarea empatiei, a înţelegerii şi nu pe excludere.
Conduşi de doamna psiholog elevii au participat la dezbateri pe marginea cauzelor posibile ale violenţei şi situaţiilor care conduc la agresivitate, precum şi a efectelor asupra celor implicaţi, au vizionat materiale video si au realizat activităţi de grup pe tema acestui fenomen. Educaţia rămâne cel mai bun sistem de apărare, iar astfel de iniţiative sunt necesare pentru a creste gradul de conştientizare de către elevi, părinţi şi profesori a factorilor decisivi ce predispun la violenţă. De asemenea, aceste acţiuni educative sunt esenţiale pentru sensibilizarea copiii în ceea ce priveşte efectele negative ale situaţilor de agresivitate în plan emoţional, comportamental şi social. Promovarea relaţiile armonioase între colegi, de înţelegere, cooperare, promovarea valorile umane şi dezvoltarea sentimentelor de prietenie, toleranţă, respect, non-discriminare, empatie, reprezintă pilonii procesului de învăţare socială pozitivă şi constructivă în orice mediu.
Sursă:Comunicat PENITENCIARUL PLOIEŞTI