Crucea Roşie Română inaugurează o bucătărie mobilă şi oferă 13,000 de mese calde  refugiaţilor ucraineni

Umanitatea nu are graniţe

Facem bine până la capăt

Crucea Roşie Română inaugurează o bucătărie mobilă şi oferă 13,000 de mese calde
refugiaţilor ucraineni

O bucătărie mobilă complet utilată, achiziţionată din fondurile strânse în cadrul campaniei Umanitatea nu are graniţe, a fost inaugurată astăzi de Crucea Roşie Română, cu scopul de a acoperi necesarul de hrană caldă pentru cetăţenii ucraineni din România. Timp de o lună, aproximativ 13,000 porţii de mâncare vor fi pregătite chiar în noua bucătărie de o echipă de bucătari profesionişti, inclusiv din Ucraina, coordonată de chef Foa, astfel că meniul este unul variat şi conţine de la preparate ucrainene îndrăgite, până la mâncăruri româneşti tradiţionale.

Bucătăria, singura de acest tip de la noi din ţară, este similară bucătăriilor de campanie folosite în zonele din întreaga lume afectate de calamităţi naturale şi alte tipuri de dezastre, întrucât poate acoperi necesarul de mâncare caldă în orice condiţii.

La un an de la debutul conflictului armat din Ucraina, ostilităţile escaladează, iar perpetuarea acestei situaţii dramatice are consecinţe devastatoare asupra populaţiei civile vulnerabile. Cei peste 108,000 de cetăţeni ucraineni care au găsit adăpost în România se confruntă în continuare cu nenumărate lipsuri departe de casă, având nevoie de sprijin constant pentru a-şi asigura traiul zilnic. Bucătăria mobilă este proiectată pentru a fi transportată cu uşurinţă oriunde este nevoie şi pregătită pentru a călători, în caz de necesitate, şi în alte zone din ţară, unde cetăţenii ucraineni au nevoie de ajutor de bază pentru a supravieţui, inclusiv de adăpost şi hrană.

Bucătăria mobilă pe care am inaugurat-o astăzi este un exemplu de inovaţie şi de adaptare la situaţiile de urgenţă, fiind extrem de utilă atunci când condiţiile meteorologice sau dezastrele naturale afectează negativ furnizarea de alimente. Este alcătuită din două părţi care pot fi utilizate împreună sau individual, în funcţie de necesarul de porţii de mâncare, este prevăzută cu un generator propriu şi operată de către personal specializat sau de voluntari instruiţi în prealabil. Această nouă achiziţie este un pas important în creşterea capacităţii de intervenţie a Crucii Roşii Române şi ne va permite să oferim ajutor umanitar în mod eficient“, a explicat Marius Ion, director achiziţii şi logistică, Crucea Roşie Română.

Pentru noi este o reală bucurie şi onoare să fim alături de Crucea Roşie Română şi de ucrainenii din România prin intermediul acestui proiect. Împreună cu bucătarii din echipa Stradale, am pregătit un meniu variat, care include ingrediente şi reţete tradiţionale ucrainene, dar şi româneşti şi internaţionale. Pentru noi este important ca cei pe care îi vom servi să se bucure de un prânz consistent şi plin de arome cunoscute lor. Va fi o lună în care vom încerca să le oferim cât mai multe surprize plăcute“, declară chef Foa.

Bucătăria mobilă a fost achiziţionată din donaţiile oferite de METRO România pentru susţinerea campaniei Umanitatea nu are graniţe, care continuă anul acesta sub sloganul Facem bine până la capăt.