ISU PRAHOVA.Activităţi Săptămâna Protecţiei Civile.ÎMPREUNĂ MAI PREGĂTIŢI!

Anual, la 28 februarie, se sărbătoreşte Ziua Protecţiei Civile din România, eveniment ce rememorează momentul istoric în care s-a înfiinţat Apărarea Pasivă din România prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933, care aproba Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene. Protecţia Civilă, componentă a apărării naţionale, cuprinde un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe şi asigură condiţiile necesare supravieţuirii acestora.

Cu prilejul sărbătoririi celei de-a 90-a aniversări a Zilei Protecţiei Civile din România, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova organizează o serie de activităţi menite să ne aducă mai aproape de cetăţeni, pe o arie cât mai cuprinzătoare, astfel încât să ajungem la cât mai multe persoane, indiferent de categoria de vârstă din care fac parte sau de ocupaţia pe care o au acestea.

Astfel, în perioada 25 februarie – 04 martie 2023, se vor desfăşura activităţi în cadrul evenimentului ”Săptămâna Protecţiei Civile”, după cum urmează:

25.02.2023 – reluarea campaniei naţionale de informare preventivă ”Nu tremur la cutremur” prin distribuirea de materiale informative. De asemenea, tot în această zi se vor desfăşura activităţi de informare a populaţiei pe pârtiile din Sinaia, Buşteni şi Azuga, de către personalul SALVAMONT.

26.02.2023 – organizarea ”Zilei educaţiei preventive în lăcaşurile de cult”. Se continuă activităţile de informare a populaţiei pe pârtiile din Sinaia, Buşteni şi Azuga, de către personalul SALVAMONT.

27.02.-03.03.2023 – Zilele porţilor deschise şi expoziţii de tehnică la sediul ISU PRAHOVA, precum şi la sediile subunităţilor de intervenţie, ale gărzilor şi punctelor de lucru. De asemenea, în acest interval se vor desfăşura acţiuni teoretice şi practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor şi modul de comportare în situaţii de urgenţă în unităţi de învăţământ din judeţ. Inspectorii de prevenire vor desfăşura activităţi de informare preventivă cu tematică de protecţie civilă în zonele cu public numeros (centre comerciale).

28.02.2023 – MARATONUL RESUSCITĂRII în cadrul Colegiului Naţional I. L. Caragiale Ploieşti.

01.03.2023 – exerciţiu de alarmare publică MIERCUREA SIRENELOR. Totodată, în aceeaşi zi, se vor derula o serie de activităţi preventive, urmate de un exerciţiu demonstrativ de stingere a incendiilor în cadrul Liceului Teoretic Azuga, cu sprijinul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitatea Azuga.

 04.03.2023 - Activităţi de informare a populaţiei pe pârtiile din Sinaia, Buşteni şi Azuga, de către personalul SALVAMONT.

În data de 4 martie se împlinesc 46 de ani de la cel mai puternic cutremur din istoria modernă a României, de 7,2 grade pe scara Richter. Peste 1.500 de oameni au murit atunci, iar alte 11.000 de persoane au fost rănite. Câteva mii au rămas fără locuinţe.

În anul 2015, IGSU a lansat Campania Naţională de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cu scopul principal de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism.

Având în vedere că o mare parte a populaţiei este vulnerabilă în cazul producerii unui cutremur, consecinţele unui astfel de eveniment impredictibil depind în bună măsură de modul în care fiecare cetăţean înţelege să se pregătească şi să se comporte corect într-o astfel de situaţie.

Astfel, în perioada următoare, acţiunile ISU PRAHOVA vor urmări să atragă atenţia, în special, asupra modului de comportare al cetăţenilor în situaţia producerii unui seism.

În cadrul activităţilor vor fi aduse la cunoştinţa populaţiei informaţii despre măsurile de pregătire a locuinţei în caz de cutremur, măsurile privind pregătirea individuală şi a familiei pentru a face faţă unui seism, precum şi comportamentul care trebuie adoptat pe durata şi după producerea acestuia.