LaPrimulBebe împlineşte 10 ani.3.8 milioane de euro investiţi în spitalele româneşti şi în alte cauze umanitare de către cel mai mare grup de mame din România

LaPrimulBebe împlineşte 10 ani de activitate. Pornit iniţial, în 2013, ca un grup de sprijin cu doar 10 membri, acesta reuneşte în prezent 230.000 de membri din România şi din Diaspora, care primesc sprijin emoţional şi informaţional, se ridică unii pe alţii în momente dificile şi se educă, poate pentru cel mai important rol al vieţii lor: cel de părinte.

Devenit unul dintre principalii promotori ai schimbării, LaPrimulBebe a reuşit, cu ajutorul membrilor, să aducă o schimbare în spitalele de copii din România. În cei 10 ani de activitate, au strâns donaţii de 3.8 milioane de euro cu care au renovat şi dotat 18 secţii de spitale din ţară.

Transformat rapid într-una dintre cele mai puternice voci pentru nevoile tinerelor mame, aflate la primul copil, din România, LaPrimulBebe îşi propune să contribuie la o ţară în care fiecare mamă îşi trăieşte sarcina şi concediul de creştere copil în demnitate, respectată şi văzută. O ţară în care fiecare mamă îşi înţelege importanţa rolului ei şi faptul că lucrul cu sinele este cheia creşterii unui copil bine cu el.

Evoluţia Comunităţii - de la 10 membri în 2013, la 230.000 în 2023

Povestea LaPrimulBebe începe în 2013, când Atena Boca, aflată la primul copil, s-a confruntat cu depresia post-partum. S-a simţit copleşită şi izolată şi a creat un grup de Facebook în care şi-a adăugat cele mai apropiate prietene, să discute despre experienţele cu care se confruntau. Grupul a fost făcut din greşeală public pentru câteva zile, aşa că alte mame s-au alăturat. La 10 ani distanţă, Comunitatea numără 230.000 de membri, fiind prezentă în toate judeţele din ţară şi în Diaspora. Astăzi, LaPrimulBebe îşi împlineşte misiunea prin sprijin emoţional şi informaţional oferit în grupurile online empatice, prin cursuri şi programe de educaţie parentală, campanii de conştientizare şi proiecte umanitare.

Proiecte umanitare - de la 5.000 de euro în 2013, la 3.8 milioane de euro în 2023

Odată cu trecerea timpului, grupul LaPrimulBebe s-a dezvoltat, iar Atena Boca a ascultat nevoile tinerelor mame de la noi din ţară. A citit poveştile şi experienţele prin care au trecut mamele în spitalele din România. Au ales să se implice şi să strângă donaţii pentru renovarea şi dotarea spitalelor de stat. În prima campanie de strângere de fonduri din 2013, Comunitatea LaPrimulBebe a adunat 5.000 de euro. 10 ani mai târziu, la ultima campanie, s-au strâns aproape 488.000 de euro. Într-un deceniu de activitate, membrii grupului LaPrimulBebe au donat şi implementat proiecte umanitare în valoare de 3.8 milioane de euro. Printre cele mai de impact proiecte umanitare LaPrimulBebe se numără:

  • Renovarea secţiei de pediatrie a spitalului Municipal Câmpulung;

  • Dotarea cu aparatură a secţiei ATI a Spitalului de Urgenţă Pentru Copii “Sfânta Maria” din Iaşi;

  • Dotarea secţiei de Neonatologie și Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Județean Sibiu cu un sistem de supramonitorizare care reduce mortalitatea infantilă și un sistem audio-video prin care mamele pot vorbi bebelușilor aflaţi în incubatoare;

  • Renovarea secţiei de pediatrie a Spitalului Municipal Moreni şi dotarea cu echipamente medicale;

  • Renovarea şi amenajarea a două etaje din clădirea MagicHome, refugiul părinților cu copii bolnavi de cancer;

  • Renovarea Secției de Neonatologie a Spitalului Județean din Râmnicu Vâlcea

10 ani marcaţi de schimbări sociale şi de mentalitate

Acum zece ani cuvântul “parenting” era aproape necunoscut în România. A fost nevoie să împrumutăm dintr-o altă limbă un verb pentru acţiunea de creştere conştientă a copiilor. A fost o trezire pentru un glob întreg, dar şi pentru România pe marginea subiectului “creşterea copiilor”. Este suficient să ne uităm la rafturile de literatură de specialitate din librării, cu sute de titluri scrise pe această temă. Acum zece ani aveam doar cartea Mama şi Copilul. Atunci nu vorbea mai nimeni despre durerile alăptării, starea emoţională haotică a mamelor în primii ani după naştere şi nu doar în primele zile, despre depresia post-natală, despre greul fizic şi emoţional pe care proaspeţii părinţi le duceau în tăcere. Fiecare mamă în casa ei se simţea singură, neînţeleasă, neconformă. Şi în multe alte case, alte mame simţeau la fel. Am fost martora a zeci de mii de conversaţii online şi offline despre acest greu, conversaţii grele şi nepurtate până atunci, cu oameni pe care nu îi cunoşteam. Am înţeles cu toţii că viitorul se află în braţele mamelor, iar ele au nevoie de sprijin. Iar LaPrimulBebe a fost parte importantă din această mişcare, alături de alte voci curajoase care au rostit pline de curaj cuvintele şi emoţiile nevorbite ale tuturor generaţiilor de mame de dinaintea lor. mărturiseşte Atena Boca, fondatoarea Comunităţii LaPrimulBebe.


Cursuri şi evenimente de educaţie parenta

LaPrimulBebe sprijină tinerele familii, aflate la primul copil şi prin intermediul cursurilor de educaţie parentală. 300 de evenimente online şi offline au fost organizate în cei 10 ani de activitate. Unul dintre cele mai de succes instrumente pentru părinţi este programul video BebeBunVenit, care oferă informaţii despre perioada de dinainte şi după naştere, în primul an alături de bebelușul lor. Programul are 235 de episoade educative realizate împreună cu experţi. Proiectul s-a extins şi în rândul mamelor din zonele defavorizate, prin intermediul Caravanei BebeBunVenit şi le-a oferit acestora informaţii privind îngrijirea copiilor, haine de iarnă şi produse de igienă pentru bebeluşi. LaPrimulBebe a creat şi o campanie de conştientizare privind nevoile mamelor în societate, de la cele fizice, la cele emoţionale, numită chiar “Vizibilitate pentru nevoile mamelor”, campanie care îşi propune să facă auzite nevoile mamelor şi să pună reflectorul pe importanţa rolului de mamă la nivelul societăţii.

Distincţii acordate

LaPrimulBebe a fost singura comunitate din Romania câștigătoare a bursei oferite de Facebook în 2018. Platforma premia cele mai de impact comunităţi online din toată lumea, care au reuşit să producă schimbări în societăţile din care provin. Atena Boca, fondatoarea grupului, a fost singurul român care s-a numărat printre cei 100 de lideri din toată lumea, aleşi de Facebook să participe la un program de formare privind comunităţile online, organizat în Statele Unite. Eforturile Comunităţii LaPrimulBebe au fost remarcate şi la nivel naţional fiind premiate la galele care oferă distincţii asociaţiilor care se implică în acţiuni umanitare sau cele care promovează leadershipul feminin.

Sursă:Comunicat Erika Rotaru PR Manager Magic Maker PR and Communication