169 de persoane defavorizate au fost sprijinite pentru integrarea socio-profesională

Organizaţia Umanitară CONCORDIA şi United Way România au derulat pe o perioadă de 12 luni proiectul „Servicii de ocupare – o şansă pentru reintegrarea socială!“, prin care tineri şi adulţi greu angajabili, din medii puternic dezavantajate social, au fost sprijiniţi prin servicii de specialitate în integrarea lor socială şi profesională. Este vorba despre persoane instituţionalizate sau postinstituţionalizate, din familii sărace, foşti detinuţi, pesoane fără adăpost, cu nivel redus de educaţie, fără calificări profesionale sau fără abilităţile necesare pentru găsirea unui loc de muncă. Proiectul a fost susţinut cu o finanţare de 100.000 lei de către United Way România.

În funcţie de nevoile identificate, aceştia au beneficiat de servicii pentru integrarea socio-profesională: servicii suport de bază (mâncare, îmbrăcăminte, cazare, produse de igienă), consiliere pshihologică şi medicală, asistenţă socială, obţinerea actelor de identitate sau necesare pentru angajare, servicii pentru dezvoltarea abilităţilor necesare pentru angajare, cursuri gratuite de calificare şi recalificare profesională, consiliere şi sprijin pentru identificarea unui loc de muncă şi pregătirea pentru interviurile de angajare.

Astfel, în anul 2022, 169 de tineri şi adulţi au fost consiliaţi cu privire la identificarea şi menţinerea unui loc de muncă, dintre care 56 de persoane şi-au găsit un loc de muncă, 36 de persoane au fost sprijinite cu un loc în apartamentele sociale din Bucureşti, 24 de persoane au primit burse de integrare şi locuire, 22 de persoane au participat la sesiuni de consiliere financiară, iar zece persoane au fost inscrise la cursuri de calificare.

Anul care s-a încheiat a fost încă o reuşită şi ne-a aratat faptul că astfel de proiecte reprezintă un real ajutor pentru tineri şi ne bucură faptul că reuşim să-i susţinem în drumul lor spre independenţa şi că le putem fi alături în etapa de integrare pe piaţă muncii. Cu sprijinul United Way şi prin Serviciul de Job Coaching oferim sprijin personalizat fiecărui tânăr în funcţie de nevoile şi abilităţile lui. Consilierii vocationali le oferă tinerilor empowerment-ul şi know-how-ul necesar identificării individuale de locuri de muncă.

Suntem recunoscători pentru oportunitatea de a deschide noi drumuri tinerilor care întâmpină dificultăţi în crearea unei stabilităţi pe plan social, prin continuarea parcursului şcolar şi identificarea unui loc de muncă potrivit.” – Diana CERTAN, Director Executiv Comunicare şi Fundraising CONCORDIA România.

 “Prin acest proiect am reuşit să fac meditaţii şi să iau examenul de Bacalaureat. Au fost momente când credeam că nu o să-l iau, dar am fost susţinută şi am reuşit. Sunt recunoscătoare celor care m-au sprijint, mai ales doamnei Cristina Todiraşcu de la Job Coaching pentru susţinere şi încredere. Acum sunt mai aproape de o carieră în domeniul artelor culinare, să urmez un curs de specialitate, ceea ce mă va ajuta să merg mai departe, să fiu mai aproape de visul meu.”, spune o tânără sprijinită prin proiectul „Servicii de ocupare – o şansă pentru reintegrarea socială!“.

Această informaţie a apărut cu sprijinul United Way România (UWRo). Opiniile exprimate aparţin autorului şi nu reflectă neapărat opiniile UWRo.

Sursă:Comunicat Organizaţia Umanitară CONCORDIA