În  perioada 30 decembrie 2022 – 02 ianuarie 2023, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a  173 misiuni

În perioada 30 decembrie 2022 – 02 ianuarie 2023, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a 173 misiuni

Pompierii prahoveni au fost la datorie în aceste zile, pregătiţi să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii.

Un efectiv de peste 170 de pompieri cu aproximativ 73 de mijloace tehnice au vegheat zilnic pentru asigurarea misiunilor specifice şi pentru ca perioada sfârşitului de an să nu fie umbrită de evenimente neplăcute. Cele mai multe misiuni din această perioadă au fost reprezentate de urgenţele medicale, urmate de un număr de incendii produse la locuinţe şi anexe gospodăreşti, precum şi incendii de vegetaţie uscată.

Astfel, în perioada 30 decembrie 2022 – 02 ianuarie 2023, pompierii din judeţul Prahova au acţionat pentru gestionarea a 173 misiuni, dintre care 55 au fost intervenţii în situaţii de urgenţă, 117 urgenţe medicale şi o activitate de îndrumare şi control.

Echipajele de salvatori au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 19 incendii (dintre care 10 au fost incendii de vegetaţie uscată), precum şi în alte 13 intervenţii în sprijinul comunităţilor, care au vizat deblocarea unor persoane din locuinţe, asistenţa unei persoane supraponderale, asigurarea măsurilor specifice în cazul prăbuşirii unui stâlp etc.

În acest interval, 119 persoane au avut nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea paramedicilor SMURD.

Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 14 accidente rutiere, în care au fost implicate 22 de autoturisme şi un autobuz, precum şi cei 33 de ocupanţi ai acestora.

În săptămâna 26 – 31 decembrie 2022, Inspecţia de Prevenire a desfăşurat 13 activităţi de informare, acţiuni de control şi de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unităţi de cultură şi centre comerciale.

Pe timpul desfăşurării acestor acţiuni au fost depistate 43 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 34 avertismente şi 9 amenzi în cuantum de 6.500 Lei. Cu ocazia desfăşurării controalelor, au fost organizate 2 exerciţii la care au participat 51 de persoane şi 13 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor la care au participat 67 de persoane.

În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situaţii pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcţionării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerinţelor de securitate.

De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 4 misiuni de recunoaştere la secţia ATI din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, verificând căile de acces la acest obiectiv, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.

***

Dintre cele mai relevante intervenţii ale pompierilor prahoveni, amintim:

Un incendiu violent s-a produs vineri seara, în jurul orei 19:30, în comuna Măneciu, sat Cheia, la o vilă de regim P+M. Incendiul s-a manifestat generalizat, cu flacără deschisă, pe o suprafaţă de aproximativ 350 mp, la nivelul mansardei şi a nivelului inferior. Pentru gestionarea operativă a evenimentului, au fost alocate 5 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de stingere şi salvare de la înălţime şi un echipaj de prim ajutor. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

 Sâmbătă, în jurul orei 12:15, a fost semnalată producerea unui accident rutier în comuna Sângeru, sat Sângeru. În eveniment a fost implicat un singur autoturism care a părăsit partea carosabilă şi s-a răsturnat pe plafon. În vehicul se afla doar conducătorul auto, care s-a autoevacuat înainte de sosirea forţelor de intervenţie. Ca urmare a evaluării medicale, victima (bărbat în vârstă de 68 ani) a fost transportată la spital pentru investigaţii suplimentare.

În prima zi a anului 2023, pompierii prahoveni au fost solicitaţi să intervină pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu care a cuprins o locuinţă din oraşul Mizil. Imediat, la locul indicat s-au deplasat 3 autospeciale de stingere şi un echipaj de prim ajutor calificat. La sosirea salvatorilor, incendiul se manifesta generalizat, pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp, aceştia fiind informaţi că în locuinţă se afla o persoană care nu a reuşit să se autoevacueze. Din fericire, pompierii au reuşit să pătrundă în încăperea indicată şi să salveze persoana suprinsă de flăcări.

Un alt accident rutier s-a produs luni, în jurul orei 14:00, în comuna Dumbrăveşti, sat Mălăieştii de Jos. În eveniment a fost implicat un singur autoturism, care a părăsit partea carosabilă şi s-a răsturnat. În vehicul se aflau 6 ocupanţi, 4 adulţi şi 2 minori. În urma evaluării medicale, două femei în vârstă de 28, şi, respectiv 47 ani şi doi minori, fată de 9 ani şi, respectiv băiat de 12 ani, au fost transportaţi la spital, pentru investigaţii suplimentare.

Acordaţi atenţie pregătirii în situaţii de urgenţă. Informaţi-vă asupra măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naţionale de pregătire: https://fiipregatit.ro

***

În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizaţi pentru a acţiona cu operativitate în sprijinul semenilor. 

Sursa:Comnicat ISU Prahova

Foto ilustrativ