Comercializarea şi deţinerea, fără drept, de Comercializarea şi deţinerea, fără drept, de articole pirotehnice în atenţia poliţiştilor prahoveniîn atenţia poliţiştilor prahoveni
 
Pe întreg parcursul zilei de ieri, 27 decembrie a.c., poliţiştii prahoveni au efectuat mai multe controale pe raza de competenţă în vedere prevenirii şi combaterii comercializării şi folosirii neautorizate a articolelor pirotehnice, reuşind astfel sa identifice mai multe persoane care încercau sa comercializeze sau aveau asupra lor articole pirotehnice, fără a avea acest drept. 
În acest context, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Plopeni, cu ocazia verificărilor efectuate în incinta unei societăţi comerciale din oraş, au constatat faptul că erau expuse spre vânzare 166 de bucăţi de articole pirotehnice din categoria F2, societatea în cauză fiind autorizată să comercializeze articole din categoriile P1 si F1. 
Cele 10 kilograme de articole pirotehnice au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. 
În jurul orei 17.00, poliţiştii Secţiei nr.1 de Poliţie Ploieşti au depistat, în zona centrală din municipiu, o femeie în vârstă de 40 de ani, care încerca să comercializeze articole pirotehnice în valoare de 180 de lei, articole care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. 
Ulterior, în jurul orei 19.00, poliţiştii din cadrul Secţiei nr.2 de Poliţie Ploieşti au observat ,pe strada Cameliei din municipiu, un grup de tineri care utilizau articole pirotehnice. 
Cei 4 tineri au fost interceptaţi şi legitimaţi stabilindu-se că au vârstele cuprinse între  de 14 şi 17 ani. 
Asupra lor au fost identificate 254 de bucăţi de articole pirotehnice pe care cei 4 tineri le-ar fi achiziţionat contra sumei de 300 de lei. Articolele în cauză au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. 
În cauză, minorii au fost sancţionaţi contravenţional conform Legii nr.126/1995 R, privind regimul materiilor explozive.
Totodată, părinţilor celor trei minori de 14, respectiv 15 ani le-au fost aplicate 3 sancţiuni contravenţionale pentru nesupraveghere. 
În toate aceste cazuri au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept, respectiv un dosar penal pentru comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani. 
Controalele vor continua şi în perioada următoare! 
Nu uitaţi, folosirea acestor articole pirotehnice poate produce vătămări corporale grave.
 
Sursa:IJP Prahova
Foto ilustrativ