PRAHOVA.Acţiune preventivă a poliţiştilor referitoare la NEATENŢIA LA VOLAN (foto-video)
 
Azi, 20 decembrie a.c., în intervalul orar 11.00-13.00 poliţiştii prahoveni au desfăşurat o acţiune preventivă pe raza municipiului Ploieşti, în cadrul campaniei naţionale ce abordează problematica neatenţiei la volan, cum ar fi utilizarea telefonului sau alte preocupări de natură a distrage atenţia de la condus.
 
În acestă campanie ni s-au alăturat şi poliţiştii din cadrul Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Prahova.
 
În cadrul acestei acţiuni, poliţiştii rutieri alături de cei ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova au oprit conducători auto, nu pentru verificare sau aplicare de sancţiuni, ci pentru a atrage atenţia cu privire la una dintre condiţiile cu rol major în producerea unor accidente rutiere din care a rezultat rănirea participanţilor la trafic.
 
Conducătorilor auto le-a fost adus în atenţie faptul că situaţia pierderii atenţiei în timpul conducerii autovehiculului are ca rezultat pierderea controlului asupra direcţiei de deplasare.
 
Toţi conducătorii auto opriţi în cadrul acţiunii au primit pliante referitoare la campanie, pentru a putea aprofunda rezultatele studiilor privind concluziile ce au stat la baza acţiunii. 
 
Totodată, conducătorii care nu au în dotarea autovehiculului sisteme de tip ,,mâini libere”, au primit de la poliţişti, cu titlu gratuit, şi căşti bluetooth pentru telefoanele mobile.
 
Aspecte preventive:
 
Cauzele accidentelor rutiere sunt diverse, iar neatenţia la volan se numără printre acestea.
 
Studiile desfăşurate în domeniu au stabilit că timpul de reacţie are o medie de 2,3 secunde, însă poate varia foarte mult în funcţie de situaţie sau de persoană. 
 
Acest interval cuprinde recunoaşterea unui pericol, decizia de a continua sau a frâna, precum şi acţionarea fizică a frânei, iar abia după această acţiune începe influenţarea dinamică a deplasării autovehiculului. 
 
Din punct de vedere statistic, utilizarea telefonului fără funcţia de ,,mâini libere” creşte de două ori (x2!) riscul de a fi implicat într-un accident. 
 
De asemenea, sarcini relativ uzuale, precum introducerea unui număr şi apelarea lui cresc riscul de douăsprezece ori (x12!!).
 
Recomandări:
 
- Utilizarea telefonului mobil doar prin intermediul unui dispozitiv de tip ,,mâini libere”, sau conectat la maşină prin Bluetooth.
 
Utilizarea telefonului mobil în timpul condusului rămâne una dintre principalele cauze pentru care şoferii îşi pierd atenţia în timp ce conduc.
 
- Opriţi, din când în când, pentru a răspunde la mesaje. Locul unde opriţi trebuie să fie unul sigur, şi unul unde puteţi face asta legal. 
 
- Planificaţi călătoria. Înainte de a pleca la drum, setaţi destinaţia pe GPS, reglaţi temperatura în maşină selectaţi lista de melodii sau postul preferat.
 
- Limitaţi discuţiile şi interacţiunea cu pasagerii din maşină. Rolul conducătorului auto este de a duce, pe toţi, în siguranţă, la destinaţie.
 
- Multitasking-ul este un mit. Cât timp vă aflaţi la volan, concentraţi-vă pe ceea ce contează. Orice altă preocupare vă poate face să pierdeţi atenţia, iar de cele mai multe ori nu este nevoie decât de o clipă pentru a pierde şi controlul.
 
 
RĂMÂI ATENT. CONDU PRUDENT!
 
Surs:IPJ Prahova