
În fiecare an, pe 25 noiembrie, la nivel mondial, este marcată Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor.
Anul acesta, poliţiştii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova au marcat această zi, fiind alături de femei, mai exact, alături de peste 70 de angajate ale Conpet S.A. Ploieşti, trăgând un semnal de alarmă şi de conştientizare asupra efectelor violenţei, care, uneori pot escalada, având urmări dintre cele mai grave.
Violenţa domestică nu se referă doar la violenţa dintre soţi sau foşti soţi, ci şi la violenţa între actuali sau foşti parteneri.
În primele 10 luni ale anului în curs, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova au intervenit la aproximativ 4.492 de cazuri de violenţă în familie, fiind emise aproximativ 115 ordine de protecţie provizorii, 63 în mediul urban şi 52 în mediul rural.
Ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis direct de poliţist, având un caracter executoriu, fără termen şi fără somaţie şi o valabilitate de cinci zile. În această perioadă, victima poate solicita instanţei de judecată emiterea unui ordin de protecţie care poate avea o durată de până la şase luni.
În cadrul celor 958 de infracţiuni constatate la Legea nr.217/2003, pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, s-au înregistrat 1.033 de victime, dintre care, 597 sunt victime feminine majore, iar 129 victime feminine minore.
Totodată, în aceeaşi perioadă prin emiterea ordinelor de protecţie provizorii au fost dispuse aproximativ 115 măsuri de protecţie, constând fie în evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, fie în reintegrarea victimei în locuinţa comună, fie obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime faţă de victimă sau membrii familiei.
Cum putem ajuta o persoană cunoscută care este victima unei forme de violenţă domestică?
Poţi ajuta ascultând cu răbdare. Nu judeca şi spune-i că îi eşti alături şi că îţi doreşti ca aceasta să aibă suficientă încredere în tine încât să îţi spună ce i se întâmplă.
RECUNOAŞTE – Primul pas este recunoaşterea problemei şi identificarea semnalelor de alarmă ale abuzului. Semnele pe care ar trebui să le cauţi sunt schimbările bruşte în comportament sau semnale ce ţin de prezenţa la serviciu.
RĂSPUNDE - Crede întotdeauna un angajat care îţi spune că este victima violenţei domestice şi nu îi cere „să dovedească” acest lucru. Asigură-l în permanenţă că organizaţia înţelege modul în care abuzul îi poate afecta activitatea la locul de muncă şi că poate beneficia de asistenţă.
OFERĂ ASISTENŢĂ – Oferă-i datele de contact ale celui mai apropiat serviciu de asistenţă care poate fi găsit. Oferă-i susţinere vizavi de orice schimbare necesară la locul de muncă, inclusiv în modificarea numărului de telefon, dacă primeşte apeluri de hărţuire în timpul programului. Atunci când victima are un ordin de protecţie, comunică acest lucru angajaţilor şi oferă-le şi semnalmentele autorului, pentru a putea suna la poliţie dacă îl văd în apropierea victimei.
Sursa:IJP PRAHOVA