ACŢIUNE DESFĂŞURATĂ DE POLIŢIŞTII RUTIERI PRAHOVENI PENTRU COMBATEREA ABATERILOR SĂVÂRŞITE DE PIETONI
Pe parcursul zilei de ieri, 15 noiembrie, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova au desfăşurat, pe drumurile publice din judeţ, o acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră şi prevenirea accidentelor de circulaţie ale căror cauze generatoare sunt abaterile săvârşite de către pietoni.
 
Acţiunea s-a desfăşurat atât în mediul urban, cât şi în mediul rural şi a avut în atenţie pietonii care nu respectă normele privind circulaţia pe drumurile publice, în judeţul Prahova indisciplina pietonală fiind printre principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave. 
 
În urma abaterilor constatate au fost aplicate 88 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 15.280 de lei, 35 de sancţiuni fiind aplicate pietonilor. 
 
Pentru siguranţa pietonilor, poliţiştii recomandă:
 
  - traversaţi drumul public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea de pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există;
 
  - asiguraţi-vă permanent, chiar şi atunci când vă aflaţi pe trecerea de pietoni, astfel încât traversarea să fie făcută în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens);
 
  - nu traversaţi niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat;
 
  - pe vreme rea sau întuneric, purtaţi haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili;
 
  - să nu traversaţi prin spatele mijloacelor de de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie;
 
  - copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi – copiii imită comportamentul rutier al adulţilor!
 
Sursa:IPJ  Prahova