Doar 3 din 10 români obişnuiesc să bea 2 litri de apă pe zi, iar 4 din 10 nu iau micul dejun, conform studiului CIPRA

Studiul CIPRA realizat în colaborare cu Reveal Marketing Research, în octombrie 2021, cu scopul de a pune în evidenţă obiceiurile zilnice şi de consum care au un impact direct asupra calităţii vieţii, a scos la iveală cinci categorii de factori cu impact direct, şi anume alimentaţia, sportul, somnul, echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională şi răsfăţul cu moderaţie.


În privinţa alimentaţiei, rezultatele studiului demonstrează că:

 • 4 din 10 români nu iau micul dejun.

 • Doar 3 din 10 români obişnuiesc să bea 2 litri de apă pe zi.

 • 46% dintre români se confruntă uneori cu lipsă de energie, probleme digestive sau irascibilitate din cauza alimentaţiei incorecte.

Chiar dacă majoritatea respondenţilor (4 din 10) se declară mulţumiţi de calitatea alimentaţiei lor, pe care o consideră echilibrată, totuşi ei şi-ar dori să aibă mai multe cunoştinţe despre ceea ce înseamnă să mănânci sănătos, nevoie pe deplin justificată de consecinţele îngrijorătoare ale alegerilor alimentare nesănătoase pe care respondenţii declară că le-au experimentat:

 • 52% dintre ei nu au energie, se simt lipsiţi de vlagă;

 • 49% sunt nervoşi, irascibili;

 • 45% au probleme cu digestia;

 • 41% au dureri de stomac.

În privinţa micului dejun, doar 6 din 10 români iau această masă, considerată de majoritatea nutriţioniştilor cea mai importantă din zi, în lipsa căreia creşte riscul de excese alimentare şi de alegeri culinare neinspirate în a doua parte a zilei. Totodată, 2 din 10 români sar peste cină.

Obiceiurile alimentare nesănătoase, cum ar fi excluderea unor mese, cel mai frecvent micul dejun, consumul insuficient de apă, aportul redus de fructe, legume şi alte surse de fibre, au un impact negativ asupra stării de sănătate şi asupra calităţii vieţii, pe termen lung. Persoanele care nu au o preocupare pentru un stil de viaţă sănătos pot ajunge chiar să dezvolte afecţiuni serioase. De aceea, este important să acordăm acestor aspecte prioritate printre preocupările noastre, să ne informăm din surse credibile şi autorizate, aşa cum sunt medicii şi nutriţioniştii, site-urile organizaţiilor profesionale sau cărţile şi articolele scrise de specialişti cu pregătire“, spune dr. Şerban Damian, nutriţionist şi expert CIPRA.

Consumul de apă, serios neglijat

Conform studiului CIPRA, puţini români îşi asigură un consum optim de apă, element esenţial pentru starea generală de sănătate.

 • 3 din 10 români obişnuiesc să bea cel puţin 2 litri de apă pe zi, cantitatea recomandată;

 • 4 din 10 români beau între 1 litru şi 2 litri;

 • 2 din 10 beau aproximativ 1 litru;

 • 1 din 10 români bea mai puţin de 1 litru de apă pe zi.

Un consum insuficient de apă, ca şi o alimentaţie incorectă, creează o multitudine de probleme în organism, iar pentru a le preveni este necesar, înainte de orice, să cunoaştem riscurile pe care le aduc cu sine obiceiurile noastre.

Realizat pe baza metodologiei CAWI (Chestionare autoaplicate online), studiul a vizat un eşantion reprezentativ la nivel naţional format din 813 respondenţi, bărbaţi şi femei, cu vârste între 18 şi 65 ani, din mediul urban sau rural, utilizatori de internet. Rezultatele studiului pe cele 5 teme principale cu impact asupra calităţii vieţii sunt disponibile integral pe site-ul oficial CIPRA, secţiunea Studii.

Sursa:Comunicat Centrul de Informare, Prevenire Risc şi Analiză