
Informarea elevilor cu privire la consecinţele unui comportament deviant de la normele de conduită socială reprezintă o acţiune importantă în diminuarea faptelor antisociale din rândul elevilor.
În acest context, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, prin biroul Siguranţă Şcolară desfăşoară permanent activităţi preventive în unităţile de învăţământ de pe raza întregului judeţ, discuţiile fiind purtate cu elevii, în funcţie de problematica existentă la nivelul unităţii de învăţământ în cauză.
În vederea combaterii faptelor antisociale în rândul elevilor, săvârşite în incinta unităţilor de învăţământ şi nu numai, peste 50 de poliţişti din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară, Compartimentului de Analiză şi prevenire a Criminalităţii, precum şi poliţişti de proximitate din întreg judeţul, însoţiţi de reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Antidrog şi ANITP Prahova, au format echipe şi au trecut, astăzi, 13 octombrie a.c., pragul a 13 unităţi şcolare din municipiul Ploieşti.
Au fost abordate subiecte de interes cum ar fi consecinţele portului sau folosirii de obiecte periculoase, consumul de droguri, pe această temă, poliţiştii exemplificând prin situaţii concrete din munca de poliţie efectele, dar şi consecinţele consumului asupra performanţelor şcolare, vieţii familiale sau sociale, discutându-se totodată şi despre prevederile legislative în materia drogurilor.
Actele de violenţă în şcoală, dar şi în afara ei şi consecinţele acestor acţiuni privind răspunderea penală, a fost o altă temă pe care s-au concentrat discuţiile din acţiunea de azi a poliţiştilor prahoveni.
Totodată, cadrele didactice au fost îndrumate să informeze de îndată poliţiştii cu privire la aspectele negative de care iau cunoştinţă, elevi care manifestă un comportament necorspunzător, în vederea luării măsurilor optime pentru prevenirea comiterii unor fapte antisociale.
Dragi adolescenţi, nu uitaţi:
- Drogurile nu vă rezolvă problemele, nu vă eliberează de greutăţi, ci le complică!
- Drogurile vă înstrăinează de prieteni, familie, cunoscuţi, conduc la pierderea încrederii celor din jur, la scăderea performanţelor şcolare, a interesului pentru viaţă şi pentru lucrurile frumoase specifice vârstei;
- Drogurile vă pot fi oferite nu doar de necunoscuţi, ci şi de presupuşi prieteni;
- Drogul devine o problemă care afectează întregul colectiv, nu doar pe cel care îl consumă.
Nu testa consumul de droguri, nici măcar de curiozitate, poţi deveni dependent de ele!
- Gândeşte-te de două ori înainte să accepţi diferite propuneri cu privire la droguri!
- Nu intra în relaţie cu plasatorii de droguri, indiferent cât de tentante sunt „atenţiile” (doze gratuite, bani, obiecte etc.)!
- Dacă ai un prieten consumator de droguri nu îl ocoli şi îndrumă-l să ceară sprijinul familiei, profesorilor, medicului sau altor persoane care îl pot ajuta!
Nu în ultimul rând, vă recomandăm să nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, aduceţi problema în atenţia profesorilor şi poliţiei.
Sursa:IJP Prahova