POLIŢIŞTII PRAHOVENI, LA DATORIE
La data de 11 octombrie a.c., poliţiştii Serviciului Rutier Prahova, cei ai Secţiilor nr.1 şi nr.4 de Poliţie Ploieşti şi ai Poliţiei oraşului Vălenii de Munte au organizat şi desfăşurat 4 acţiuni pe raza de competenţă, în vederea asigurării unui climat optim de ordine şi siguranţă publică în zonele cu risc criminogen ridicat, pentru combaterea infracţiunilor la regimul silvic, dar şi în vederea verificării legalităţii desfăşurării transportului rutier public de marfă şi persoane. 
Acţiunile s-au desfăşurat pe Drumurile Naţionale din judeţ, pe raza municipiului Ploieşti în zona Bariera Bucov, zona cartierului Bereasca şi în oraşul Vălenii de Munte.
Astfel, poliţiştii rutieri au controlat aproximativ 280 de autovehicule, dintre care 110 de transport marfă şi persoane. 
 
Cu ocazia neregulilor constatate, au fost aplicate 120 de sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale ale OUG 195/2002, dintre acestea, 23 fiind aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 11 conform OG nr. 37/2007 privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora, precum şi 8 conform OG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor.
În atenţia poliţiştilor a fost şi depistarea conducătorilor auto care conduc sub influenţa alcoolului şi pun în pericol siguranţa traficului rutier, motiv pentru care au fost efectuate şi 115 testări cu aparatul etilotest.
De asemenea, poliţiştii au reţinut 5 permise de conducere, dintre care, 3 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, precum şi 2 certificate de înmatriculare.
Totodată, conform  Legii nr.61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice au fost aplicate aproximativ 5 sancţiuni contravenţionale cu ocazia constatării unor fapte de această natură. 
Valoarea totală a sancţiunilor este de peste 50.500 de lei.
 
EXEMPLE: 
În cadrul acţiunii organizate de către poliţiştii Secţiei nr.1 de poliţie Ploieşti, pe raza cartierului Bereasca, din municipiu, pe linia combaterii delictelor silvice, a fost depistat un bărbat în vârstă de 37 de ani, din comuna Mihăieşti, judeţul Argeş, în timp ce conducea o autoutilitară cu care transporta cantitatea de 2.11 metri cubi lemne de foc, fără a deţine aviz de însoţire a mărfii. 
Persoana în cauză a fost sancţionată conform prevederilor Legii nr.171/2010, fiind dispusă măsura confiscării materialului lemnos, care ulterior a fost predat reprezentanţilor Ocolului Silvic Ploieşti.
 
În jurul orei 10.00, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Vălenii de Munte, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 63 de ani, din comuna Poseşti.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice de sânge. 
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.
 
 
Vă recomandăm să adaptaţi permanent viteza la condiţiile meteo şi de drum, să nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor cu efect psihoactiv, să respectaţi regimul legal de viteză şi să manifestaţi o atenţie sporită în toate deplasările dumneavoastră!
 
Totodată, vă recomandăm să nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul unic -112.
 
Sursa:IJP Prahova
Foto ilustrativ