„Ploieştiul în graffiti la penitenciar by Mebs“

  În perioada 08.10. – 09.10.2022 la sediul Penitenciarului Ploieşti, îndrăgitul artist prahovean de artă stradală Mebs a realizat voluntar prin tehnică de artă murală şi graffiti lucrarea intitulată "Gânduri despre libertate" într-una din cele trei curţii interioare de plimbare a Penitenciarului Ploieşti, între orele 17.30 – 22.00.

Lucrarea exprimă gândurile persoanelor private de libertate cu privire la liberare, după executarea pedepsei, în viziunea a artistului. Penitenciarul Ploieşti susţine arta murală, aceasta având un impact vizual pozitiv, îmbunătăţind starea de spirit a persoanelor custodiate, iar poliţiştii de penitenciare implicaţi în această activitate au depus eforturi susţinute pentru diminuarea impactului carceral, în paralel cu activităţile educative şi de reintegrare socială.

Proiectul „Ploieştiul în graffiti la penitenciar by Mebs“ va continua în viitor, fiind un proiect apreciat de implicare socială, care promovează activităţile artistice derulate de comunitatea prahoveană locală, reprezentată prin voluntariat susţinut de Dragoş Machitescu, Virgil Rădulescu şi Gabriel Dima (www.infoploiesticity.ro), ce au asigurat suportul logistic necesar, având în vedere faptul că, prin "graffiti" artistul a pus într-o lumină creativă spiritul de libertate, aducând în acest fel în penitenciar, arta stradală pe care deţinuţii nu o pot explora în perioada privării de libertate.

Strategia naţională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, 2020-2024, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 430/2020 îşi propune o succesiune de demersuri educative şi recreative având ca scop reintegrarea socială postexecutorie, la care Penitenciarul Ploieşti achiesează scopului instituit de actul normativ menţionat cât şi prin Ordinul ministrului 1322/C/2017.

Sursa:Comunicat Penitenciarul Ploiesti