Apel la contribuţii: Cum îşi văd adolescenţii viitorul?

În lunile septembrie - noiembrie 2022, Asociaţia Bloc Zero organizează proiectul luna.doc#9: Viitorul_în_construcţie_ care îşi propune să pună în discuţie felurile în care ne imaginăm viitorul, de la impactul noilor tehnologii asupra progresului social şi economic la soluţii posibile pentru construirea unor societăţi mai incluzive şi mai sustenabile. Proiectul are în centrul său un festival de film documentar itinerat adresat elevilor de liceu şi profesorilor lor, dar şi o cercetare despre atitudinile adolescenţilor din România faţă de viitor.

În contextul acestui proiect, Asociaţia Bloc Zero invită adolescenţii cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani să scrie despre felul în care îşi imaginează că va arăta viitorul lor şi al societăţii în care trăim. Contribuţiile înscrise vor fi citite de Ana Maria Sandu, jurnalistă, scriitoare şi co-iniţiatoare a proiectul „Incubatorul de lectură”, care se adresează copiilor şi adolescenţilor şi implică ateliere de scris şi de citit deopotrivă. Un număr de 10 dintre aceste texte vor fi selectate şi publicate online pe site-ul dedicat proiectului.

Autorii textelor selecţionate vor participa, de asemenea, la o întâlnire online cu Ana Maria Sandu şi Ramona Ferencz-Flatz, coordonatoarea proiectului.

Scopul acestui apel la contribuţii este acela de a crea o conversaţie despre viitor care pune în prim plan viziunile despre viitor ale reprezentanţilor tinerei generaţii.

Propunerile de texte pot fi redactate în orice manieră stilistică: text autobiografic, eseu, scrisoare către un eu viitor etc., singura limitare fiind ca acestea să nu depăşească 6000 de semne (cu tot cu spaţii).

În redactarea textelor, participanţii vor avea în vedere felul în care se raportează la locul în care trăiesc şi/sau învaţă, felul în care îşi imaginează că va arată acest loc peste ani, dar şi scenariul pe care îl au în minte despre ei atunci când vor ajunge la vârsta maturităţii.

Sugestii de teme la care pot răspunde textele propuse:

  • Cum ţi-ai dori să arate societatea viitorului? Şi cum o să ne găsim locul?

  • Cum pot contribui noile tehnologii la accelerarea progresului social şi economic?

  • Care sunt posibilele soluţii pentru problemele de mediu cu care ne confruntăm?

  • Cum va arăta piaţa muncii în următoarele decenii?

  • Cum putem construi societăţi mai incluzive şi mai sustenabile?

Termenul limită pentru înscrierea textelor este data de 30 septembrie 2022. Participanţii sunt rugaţi să trimită propunerile de texte pe adresa ramona@bloczero.ro, împreună cu o scurtă descriere a lor (nume, vârsta, oraşul în care locuiesc, liceul la care studiază, interesele lor din timpul liber).

Sursa:Comunicat Asociaţia Bloc Zero