Dezbatere Apa caldă şi sistemul de termoficare din Ploieşti, încotro?

Fundaţia Comunitară Prahova, împreună cu Dada TV şi partenerii media locali au organizat pe data de 13 septembrie 2022, timp de 2 ore o nouă întâlnire de Cafenea Comunitară, unde au fost puse în discuţie 2 probleme urgente ale comunităţii: apa caldă şi agentul termic.

Evenimentul a avut loc în sala de conferinţe din Sudarc Business Center (fosta clădire Consproiect) şi a putut fi urmărit LIVE pe pagina de Facebook a Fundaţiei Comunitare Prahova, pagina de Facebook Observatorul Prahovean, canalul de Youtube – Ploiestii şi postul TV – Ploieşti TV. Peste 200 de ploieşteni au vizionat transmisiunea live pe pagina Fundaţiei Comunitare Prahova, iar aproximativ 40 de cetăţeni, consilieri locali şi oameni politici au fost prezenţi fizic la eveniment. Intreaga înregistrare poate fi vizionată AICI.

Dezbaterea a fost moderată de către jurnaliştii Oana Despa şi Claudius Dociu, iar din partea autorităţilor implicate în problema apei calde şi a sistemului de termoficare au participat Virgiliu Daniel Nanu, Prefectul Judeţului Prahova, Cristian Apostol, Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Andrei Liviu Volosevici, Primarul Municipiului Ploieşti, Eugen Cristescu, Preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Prahova şi Rizea Daniel, Inspector Sef Inspectia Teritoriala ISCIR Brasov.

Scopul acestei întâlniri a fost de a crea un cadru de dialog în care să deschidem conversaţii alături de autorităţi publice, presă şi comunitatea în care trăim privind problema sistemului de termoficare şi a sistemului de apă caldă din Ploieştiului. La finalul acestei dezbateri avem urmăatoarele concluzii din partea autorităţilor locale:

Virgiliu Nan, Prefectul Judeţului Prahova: „Având in vedere realitatea tehnică mi-aş dori să avem o variantă tehnică de lucru, pe care să ştim că ne putem baza şi, totodată, în funcţie de această variantă tehnică să vedem care este forma legală de a ajunge acolo. Dacă nu începem să stabilim ce înseamnă tehnic soluţia şi nu o îmbrăcăm cu latura juridică, nu o să ajungem la nicio variantă. Ce am dedus din această discuţie: cazanele 5 şi 6 mai devreme de 3 luni nu pot fi puse în funcţiune, vom depăşi 1 noiembrie. CAF 2 necesită şi el reparaţii. Trebuie să stabilim în ce direcţie trebuie să mergem astfel încât la 1 noiembrie, sau cel târziu până atunci, să avem şi căldură şi apă caldă. Mă ofer să sprijin orice variantă tehnică şi juridică.”

Cristian Apostol, Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova: „La acest moment nu exista doar o singură entitate, există Consiliul Judeţean, există Consiliul Local, ambele foruri au decis un drum de urmat. Iar acest drum de urmat este, aşa cum s-a solicitat, cedarea CET-ului către Ploieşti şi înfiinţarea acestei societăţi. Dacă această societate se va înfiinţa în timp cât mai scurt, are toate şansele ca până pe 15 octombrie, hai să spunem 1 noiembrie, să furnizeze apă caldă cât şi căldură.

Noi am mai avut o întâlnire împreună cu Primăria şi Prefectura şi ca ultim punct rămăsese să avem o întâlnire în afara părţii executive ca aparatele, atât al Primăriei cât şi al Consiliului Judeţean, să găsească o cale legală de a merge mai departe. Fac invitaţia ca mâine la ora 9.00 să continuăm această discuţie.”

Andrei Liviu Volosevici, Primarul Municipiul Ploieşti „Mie mi se pare foarte clar că soluţia tehnică va fi să închiriem (cazane de apă fierbinte) şi pentru asta trebuie să începem nişte proceduri. Haideţi să le începem! Iar procedurile le putem începe într-o formulă juridică printr-o AGA ADI Termie care să dea direcţia. ”

Rizea Daniel, Inspector Sef Inspectia Teritoriala ISCIR Brasov: „În momentul în care se dă drumul la treabă, cel puţin trei luni de zile va mai dura (reparaţia) pentru CAF 5 şi 6, iar CAF 2 o lună. CAF 2 poate da apă caldă după reparaţii. Legal, în hârtii, el poate să funcţioneze, dar starea lui este jalnică.

Referitor la reparaţia CAF 2 (Cazan de apă fierbinte), în funcţie de firma care va fi aleasă, dar va trebui să fie o firmă chiar puternică, lucrând două sau trei schimburi, mai devreme de trei – patru săptămâni nu termină. După reparaţie procedura este să se adreseze CNCIR, compania care verifică.

Pentru montarea cazanelor închiriate, mai devreme de trei săptămâni nu cred că se va termina. Dar pot fi în paralel, pot fi doar trei săptămâni. ”

Cetăţenii prezenţi în sală au avut posibilitate de a adresa întrebări în scris autorităţilor locale competente pentru a rezolva această criză comunitară. Întrebările lor sunt:

  1. Pentru a funcţiona un oraş este nevoie de utilităţi. Există un departament/direcţie in primărie care se ocupă de asigurarea corespunzătoare a utilităţilor? Ce studii au aceşti oameni care lucrează în acest departament?

  2. Există un plan/proiect de urmărire prezentă si de perspectivă, privind funcţionalitatea si capacităţile de asigurare a facilităţilor necesare funcţionării termice a oraşului?

  3. De ce nu s-a comunicat de către firma de termie şi Primăria Ploieşti că urmează să inchidă apa? Nu s-a putut crea o comunicare între cei implicaţi?

  4. Oraşul are nevoie de o Agendă Publică a administraţiei şi de o comunicare transparentă către cetăţeni şi comunitate. Oare nu se poate acest lucru şi la Ploieşti?

  5. Având în vedere situaţia actuală, există o strategie pe viitor care să preîntâmpine o situaţie asemănătoare?

  6. Când se va da drumul la agentul termic? Ce firmă va continua după ce se dă drumul la agentul termic? Ce preţ va fi la gigacalorie?

  7. Având în vedere că până în prezent nu s-au demarat lucrările de refacere a cazanului şi a faptului că va expira şi autorizaţia ISCIR, cum consideraţi dumneavoastră că se va rezolva această situaţie? Care este termenul minim de rezolvare?

  8. De ce s-a susţinut că nu este nevoie de reparaţii şi ulterior s-au alocat bani?

  9. Cum putem avea acces la instalaţiile CET?

  10. Oare nu ar trebui ca prefectul judeţului să instituie situaţia de urgenţă? Vorbim de un oraş întreg.

  11. Dacă nu era oprirea asta, cum ar fi funcţionat utilajele astea acum?

  12. O să acorde primăria subvenţii pentru instalarea de CT aşa cum s-a intâmplat în alte oraşe?

  13. În ce condiţii ne putem deconecta de la sistemul centralizat de termoficare?

  14. Ce facem cu HCL 353/30.09.2011? Ce soluţii alternative propun aleşii noştri pentru încălzire?

Fundaţia Comunitară Prahova va transmite întrebările autorităţilor ce au luat parte la întâlnire şi va reveni cu răspunsurile primite

Oana Despa, jurnalist

Nu avem o concluzie clară în privinţa soluţiilor pentru alimentarea pe termen lung a oraşului, dar s-au desprins două idei clare. Pe de o parte, ca să existe căldură şi apă caldă în această iarnă, cât mai devreme, e nevoie de o soluţie de compromis - fie închirierea a două cazane, fie repararea instalaţiilor existente cât mai urgent. Ambele, nu rezolvă problema decât temporar, iar asta e posibil, doar dacă şi Primăria şi Consiliul Judeţean colaborează. Responsabilitatea, ca şi conductele, e împărţită. Pe termen lung, cred că trebuie găsită o altă soluţie. Costul gigacaloriei demonstrează că acest tip de sistem centralizat nu e eficient, iar imposibilitatea autorităţilor locale de a gestiona problema cu atât mai mult.”

Claudius Dociu, jurnalist

Cred ca aspectul cel mai important al dezbaterii din cadrul Cafenelei Comunitare este ca i-a adus împreună pe reprezentanţii unor instituţii care n-au mai comunicat real în ultimele săptămâni. Este un pas, poate timid, dar sigur important, de a reveni la masa dialogului, singurul mod în care se pot găsi soluţii reale. În plus, faptul că discuţiile au avut loc în fata ploieştenilor le-a dat acestora ocazia să tragă propriile concluzii, atât în ce priveşte posibilele soluţii, dar şi în privinţa modului în care acţionează cei aleşi să gestioneze problemele comunităţii. Personal, le mulţumesc tuturor celor care au participat, ca vorbitori sau in public, la acest exerciţiu de dialog.”

Isabela Alexe, director executiv Fundaţia Comunitară Prahova: „A doua întâlnire de Cafenea Comunitară la Ploieşti a abordat problema care ne afectează pe toţi, furnizarea apei calde şi a căldurii în oraşul nostru, în prag de iarnă. Împreună cu oamenii din comunitate, care au fost interesaţi de acest subiect, şi cu partenerii din presa locală, ne-am aşezat la masa discuţiilor alături de autorităţile locale pentru a înţelege cum s-a ajuns în această situaţie şi care pot fi soluţiile. Mulţumim tuturor participanţilor care s-au alăturat acestui demers civic, apolitic şi echidistant. Deşi prin întâlnirile de Cafenea Comunitară căutăm soluţiile care ţin de noi ca cetăţeni, soluţia apei calde nu ţine de noi. Însă ţine de noi să fim prezenţi în viaţa oraşului şi să ne manifestăm nemulţumirile, să punem întrebările care contează, să urmărim ca demersurile autorităţilor să se realizeze în interesul cetăţenilor.”

Această ediţie de Cafenea Comunitară a fost organizată cu sprijinul Dada TV, Ploiesti TV, Grupul Observatorul Prahovean, Ploiestii.ro, Prahova Economica, Ziarul Ploieştii, Actualitatea Prahoveană, DePrahova.ro, Telegrama, Stiri Actuale, Radio Prahova, Magic FM, GazetaPH.ro, Ziarul Incomod, Prahova-news.ro şi infoploiesticity.ro

Despre Cafeneaua Comunitară Ploieşti

Gândit ca un spaţiu de găsit soluţii pentru oraş, Cafeneaua Comunitară face parte din „Fondul pentru Revitalizare Comunitară” şi este o platformă de dialog şi iniţiative civice dedicate Ploieştiului. Este locul care aduce cei mai importanţi membri ai comunităţii locale la aceeaşi masă, la o cafea bună, să vorbim despre ce dorim de la acest oraş. Şi să facem lucrurile să se întâmple. Împreună.

Cafeneaua este locul din care pleacă iniţiative, care uneşte probleme cu soluţii, deschide căi de dialog, ne dă încredere că se poate, ne dă energie, ne inspiră. Într-un cuvânt, trezeşte Ploieştiul la viaţă.

Credem că o comunitate locală puternică este cheia dezvoltării şi prosperităţii urbane, iar o comunitate puternică are nevoie de fiecare dintre noi. Tocmai de aceea, noi, Fundaţia Comunitară Prahova lansăm Cafeneaua Comunitară Ploieşti, un proiect civic dedicat comunităţii în care trăim, prin care ne dorim să facem mai mult decât să aducem la aceeaşi masă persoane care doresc să se implice. Împreună, vom identifica, incuba şi implementa soluţii pentru problemele actuale ale Ploieştiului.

 

Despre Fundaţia Comunitară Prahova

Fundaţia Comunitară Prahova uneşte cauzele care contează cu oamenii cărora le pasă. Prin programele şi evenimentele pe care le organizăm, unim resursele locale (timp, expertiză, fonduri) cu cele mai importante nevoi, pentru a susţine proiecte inovative, care transformă judeţul nostru într-un loc în care ne dorim cu toţii să trăim.

www.fundatiacomunitaraprahova.ro

Sursa:Comunicat de presa Fundatia Comunitara Prahova