În minivacanţa de Sfânta Maria, pompierii militari prahoveni au stins 13 incendii şi au salvat o persoană dintr-o situaţie de urgenţă
În minivacanţa de Sfânta Maria, pompierii militari prahoveni au stins 13 incendii şi au salvat o persoană dintr-o situaţie de urgenţă. Peste 150 de salvatori au fost zilnic la datorie. 
 
În perioada 12 – 15 iunie, s-au înregistrat 184 situaţii de urgenţă, echipajele ISU fiind solicitate la 13 misiuni de stingere a incendiilor, 115 cazuri SMURD, precum şi la 32 acţiuni pentru protecţia comunităţilor. 
 
De asemenea, în cele patru zile, 118 persoane au primit asistenţă medicală din partea pompierilor care încadrează echipajele de prim-ajutor calificat şi terapie intensivă mobilă, iar o persoană şi-a pierdut viaţa din cauze medicale.
 
Totodată, echipajele de salvatori au asigurat măsurile specifice la 21 accidente rutiere, în urma cărora 2 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 9 persoane au fost transportate la spital pentru investigaţii suplimentare.
 
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităţilor de intervenţie au efectuat 7 misiuni de recunoaştere în teren în locaţiile cu aflux mare de persoane şi la secţiile ATI din judeţ, verificând căile de acces la aceste obiective, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
 
La nivelul judeţului Prahova au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populaţiei prin sistemul              RO-ALERT, unul referitor la prezenţa animalelor sălbatice în localitatea Buşteni şi altul referitor la fenomenele meteo ce vizau mai multe localităţi din judeţ.
 
În urma fenomenelor meteorologice periculoase produse în zona de competenţă a inspectoratului, pompierii prahoveni au intervenit pentru stingerea şi doborârea unui arbore ce a fost lovit de un fulger  în zona Cheia – Pasul Bratocea. 
Totodată, pompierii au acţionat cu drujbe pentru degajarea a 4 copaci căzuţi fie pe locuinţe, linii de tensiune sau partea carosabilă în municipiile Ploieşti, Câmpina şi localităţile Urlaţi, Cărbuneşti.
 
În perioada 08-14 august, inspectorii de prevenire au derulat 13 controale preponderent la unităţi de cult, cultură, alimentaţie publică şi operatori economici. Nu au fost identificate nereguli grave care să impună oprirea funcţionării, însă au fost aplicate 20 amenzi, în cuantum de 67500 lei. Pe timpul verificărilor au fost depistate 104 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, dintre care 21 au fost înlăturate pe timpul desfăşurări acestor acţiuni. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul Inspecţiei de prevenire a aplicat un număr total de 104 de sancţiuni, cuprinzând 84 avertismente şi 20 amenzi.
 
Dintre intervenţiile cele mai relevante ale pompierilor-salvatori, amintim:
 
O intervenţie deosebită a avut loc duminică, 14 august, în jurul orei 14:25 într-o gospodărie din satul Scorţeanca, comuna buzoiană Amaru. La sosirea echipajelor de salvatori, o femeie în vârstă de 54 ani striga după ajutor, fiind căzută într-o fântână adâncă de aproximativ 8 m. Cu ajutorul unui trepied şi al unui scripete un salvator a coborât de urgenţă în fântână, pentru extragerea victimei din mediul ostil vieţii. 
Rapiditatea cu care s-a intervenit şi profesionalismul de care au dat dovadă pompierii din cadrul Detaşamentului de Pompieri Mizil au condus la o intrevenţie de succes, în urma căreia persoana a fost salvată. 
 
Într-o clipă de neatenţie destinele unor familii s-au frânt!
Duminică, 14 august, în jurul orei 17:00, mai multe echipaje de pompieri au fost în alertă după un anunţ referitor la producerea unui grav accident rutier produs pe raza localităţii Teişani, DN 1A. La sosirea pompierilor, 2 victime erau încarcerate, dintre care una în stare de inconştienţă. 
Salvatorii au procedat de urgenţă la extragerea victimelor dintre fiarele contorsionate. În urma evaluării medicale, au rezultat 5 victime: 1 bărbat în vârstă de 71 ani - declarat decedat, celelalte persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani au fost transportate la spital, prezentând multiple traumatisme.
 
În ziua praznicului Adormirea Maicii Domnului, în jurul orei 21.30, pompierii au fost solicitaţi să intervină la un cumplit accident ce s-a produs pe Drumul Naţional 1. Un autoturism ce se deplasa pe sensul Braşov-Ploieşti a lovit 3 persoane în zona Movila Vulpii.
 La locul intervenţiei, au fost mobilizate 1 autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare, dar şi două ambulanţe SMURD, dintre care una de terapie intensivă mobilă. În eveniment au fost implicate 6 persoane, dintre care 3 pietoni şi 3 ocupaţi ai vehicului. În urma evaluării medicale, au rezultat 3 victime, toţi pietoni: un bărbat de 44 de ani declarat decedat, o femeie de 38 de ani cu multiple traumatisme şi o fetiţă de 11 ani aflată în stop cardio-respirator. Ulterior, două dintre victime au fost transporate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Ploieşti.   
                                                                        Sursa:Comunicat ISU Prahova
Foto ilustrativ/observatorulph.ro