IPJ PRAHOVA.ACŢIUNE DE PREVENIRE A FURTURILOR DIN LOCUINŢĂ
 
La data de 18 august a.c., poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei ai Secţiei nr.2 de poliţie Ploieşti, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean au desfăşurat o acţiune cu privire la principalele moduri de operare, tipuri de bunuri vizate de infractori, riscurile pentru perioada vacanţei şi modul în care ne poate afecta o astfel de faptă.
 
Acţiunea s-a desfăşurat în zona de nord a municipiului Ploieşti şi a vizat persoanele vârstnice, care de cele mai multe ori sunt victime ale infractorilor.
 
Poliţiştii le-au prezentat cetăţenilor faptul că cele mai cunoscute metode de operare sunt „prin împrietenire” şi „folosirea de chei potrivite”, însă nu sunt neglijate nici metodele clasice: prin escaladarea uşilor/ ferestrelor, prin forţarea/tăierea încuietorilor/elementelor de siguranţă ale uşilor/ porţilor cu instrumente dure sau ruperea butucului/sistemelor de închidere. 
 
De asemenea, cele mai sustrase obiecte din locuinţă sunt banii şi bijuteriile. 
 
În acest context, specialiştii în prevenirea criminalităţii recomandă cetăţenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare.
 
Recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe:
 
- Verificaţi ca toate uşile şi ferestrele să fie încuiate – chiar dacă ieşiţi din casă doar pentru câteva minute.
 
- Montaţi o alarmă vizibilă şi activaţi-o de fiecare dată când plecaţi de acasă.
 
- Nu ascundeţi chei de rezervă afară, în garaj sau în magazie (hoţii caută întotdeauna).
 
- Nu lăsaţi obiecte în afara casei pe care hoţii le pot utiliza pentru a pătrunde în casă.
- Asiguraţi-vă că obiectele de valoare precum sume de bani, laptopul sau telefonul mobil nu pot fi văzute de pe fereastră, din drum.
 
- Nu faceţi cunoscută public plecarea dumneavoastră de acasă (nu postaţi pe reţele de socializare că sunteţi în călătorie);
- Atunci când plecaţi în vacanţă, discutaţi cu un vecin sau o cunoştinţă să treacă periodic să verifice starea locuinţei şi să colecteze poşta.
 
- Nu ţineţi sume mari de bani în casă în acelaşi loc.
 
- Fiţi atent la FALŞII VIZITATORI!! Pentru a  intra în casă, hoţii pot pretinde că sunt lucrători ai reţelelor de utilităţi, agenţi de vânzări sau chiar practicanţi ai diverselor culte religioase. Verificaţi foarte atent identitatea şi calitatea acestor persoane şi permiteţi-le accesul în locuinţă abia după ce v-aţi notat date care să permită identificarea şi v-aţi format convingerea că sunt persoane de încredere.