
La data de 10 august a.c., în intervalul orar 16.00-19.00, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Plopeni împreună cu cei ai Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii au desfăşurat o acţiune de informare a cetăţenilor oraşului Plopeni cu privire la legislaţia care stipulează clar că activităţile de picnic pot fi organizate doar în anumite zone, dar şi pe linia prevenirii infracţiunilor săvârşite prin nesocotirea încrederii.
Scopul principal al acţiunii a constat în infomarea locuitorilor oraşului cu privire la Legea nr.54/2012, privind desfăşurarea activităţilor de picnic, cu menţiunea că acestea se pot derula decât în zone special amenajate, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.
Este, astfel, strict interzisă aprinderea focului pe strazi, în parcări, în curţile interioare ale blocurilor, pe spaţiile verzi, în cimitire şi oricare alte locaţii care nu sunt special amenajate în acest sens.
Conform actelor normative în vigoare, cei care desfăşoară activităţi de picnic în afara zonelor special amenajate sau a zonelor indicate pentru astfel de activităţi, pot fi sancţionaţi contravenţional cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 de lei.
Cu gândul că ,,paza bună trece primejdia rea", poliţiştii oraşului Plopeni şi cei de la ,,prevenire" s-au deplasat şi în locuri aglomerate, unde au sfătuit persoanele, în special vârstnice, dar şi copiii, referitor la ce pot face pentru a nu cădea victime ale unor infracţiuni săvârşite prin nesocotirea încrederii, şi cele săvârşite prin însuşirea pe nedrept.
,, FIŢI PREVĂZĂTORI - NU VĂ LĂSAŢI PĂCĂLIŢI!"
Sfaturile din partea poliţiştilor prahoveni sunt următoarele:
- Folosiţi orice prilej de reunire cu familia pentru a discuta cu persoanele vârstnice, care locuiesc singure sau în locaţii izolate, despre diversele metode de înşelăciune (metodele Accidentul, Coletul, Pomana regelui Cioabă, Instalatorul, ghicit, cumpărarea sau oferirea de produse ş.a.m.d.).
- Atrageţi atenţia cu privire la oferirea sumelor de bani, sub orice pretext, stabiliţi numere de telefon la care să puteţi fi contactaţi pentru a se verifica pretextele, stabiliţi persoane de încredere din rândul vecinilor care vă pot ajuta la nevoie.
- Purtaţi discuţii referitor la permiterea accesului în gospodărie al oricăror persoane, indiferent de pretext, iar legat de prezenţa în casă, de efectuarea de orice plăţi sau operaţiuni care ar putea dezvălui locaţia sumelor de bani din locuinţă.
- Nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastră sume mari de bani sau obiecte cu o valoare materială însemnată (bijuterii, bunuri electronice, etc.);
- Purtaţi portofelul sau geanta cu acte şi bani, în buzunare interioare ale vestimentaţiei, respectiv în faţă, la vedere, niciodată deasupra cumpărăturilor, sau în coşul de cumpărături.
- Feriţi-vă de priviri indiscrete când faceţi plata şi nu scoateţi toată suma de bani pe care o aveţi asupra dumneavoastră, ci numai suma de care aveţi nevoie pentru a plăti.
- Atenţie sporită la folosirea cardurilor bancare, prin efectuarea de plăţi sau retragerea de numerar din bancomate.
Sursa:IJP Prahova