Locul II pentru echipa de Fotbal Special Olympics România la Cupa de Fotbal Unificat Special Olympics, Detroit 2022
Detroit a găzduit timp de o săptămână (în perioada 31 iulie – 6 august 2022) peste 300 de sportivi cu şi fără dizabilităţi intelectuale, din 21 de ţări, la competiţia Cupa de Fotbal Unificat Special Olympics, eveniment desfăşurat după standardele FIFA. Campioana turneului diviziei I la fotbal masculin a fost Special Olympics Jamaica şi la fotbal feminin - echipa Special Olympics Guatemala. 
Echipa de fotbal masculin a Special Olympics România (SOR) formată din 15 jucători se întoarce cu o medalie de argint. Ea a concurat în grupa B, alături de Paraguay, Singapore, Arabia Saudită şi Jamaica şi a intrat, după cele 4 meciuri disputate, în divizia a II-a, unde a jucat finala cu Arabia Saudită. Cei 15 jucători (9 cu dizabilităţi intelectuale şi 6 fără dizabilităţi) au fost coordonaţi de antrenorii: Imilian Şerbănică, Gheorghe Constantin şi Cornel Sava.
”La capătul unei foarte disputate competiţii fotbalistice de anvergură mondială, echipa Special Olympics România a obţinut medaliile de argint ocupând un merituos loc 2 în grupa a II-a a întrecerii desfăşurate la Detroit, Michigan. Dincolo de medalii şi locul ocupat contează şi prietenia care s-a sudat între sportivi şi parteneri, care au luptat meci de meci pentru victorie în spirit de fair play. Mulţumim gazdelor pentru ospitalitatea şi organizarea desăvârşite, pentru experienţele culturale de neuitat şi suporterilor din întreaga lume pentru susţinere!”, a declarat Viorel Mocanu, Director Sportiv Special Olympics România şi conducătorul delegaţiei. 
Un obiectiv principal al Cupei de Fotbal Unificat Special Olympics, Detroit 2022 a fost colaborarea cu cluburile profesioniste de fotbal, fundaţiile acestora şi Federaţiile de Fotbal pentru a sprijini incluziunea persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi dezvoltarea sportului unificat. La nivel global, peste 885.000 de sportivi Special Olympics şi parteneri (sportivi fără dizabilităţi intelectuale) concurează la fotbal.
Programul Special Olympics Unified Sports® (Sporturi Unificate) reuneşte sportivi cu şi fără dizabilităţi intelectuale care joacă în aceeaşi echipă, demonstrând că antrenându-se şi concurând împreună se distrug barierele şi în cele din urmă se creează comunităţi incluzive. 
Pe parcursul turneului de la Detroit, #TeamSpecialOlympicsRomania a avut parte, alături de celelalte delegaţii, şi de alte experienţe: evaluări medicale în cadrul programului Healty Athletes, Ziua Culturală de la Detroit, o cină oficială pe un vas de croazieră oferită de partenerii de la Lions Clubs International şi urmărirea unui meci de baseball cu Chicago Tigers pe stadionul Tigers.
Călătoria delegaţiei Special Olympics România la Cupa de Fotbal Unificat Special Olympics, Detroit 2022 a fost posibilă datorită spijinului sponsorului Toyota, prin Special Olympics International. Echipamentul delegaţiei a fost asigurat de către compania Hervis Sports & Fashion, în calitate de partener tehnic, iar echipamentul de joc de către Federaţia Română de Fotbal (FRF), care în cadrul parteneriatului cu SOR este susţinătorul şi promotorul Campionatelor Naţionale de Fotbal Unificat în 7 pentru băieţi şi fete, derulate din 2015 în ţara noastră.  
La participarea delegaţiei SOR la competiţia internaţională de la Detroit au contribuit atât partenerii de la Tazz şi Sports Festival, cât şi prietenii de la Yves Rocher România şi Lions District 124 România, cărora le mulţumim.
Întâmpinarea delegaţiei cu buchete de flori a fost posibilă datorită parteneriatului cu florăriile Magnolia.
Ambasadorii SOR care sunt alături de noi şi duc mesajul incluziunii mai departe sunt: Cătălin George Pozdarie, Manager Hervis Sports & Fashion România, Viorela Mihai - Consultant Media şi contributor republica.ro şi Florin Pelin - Rectorul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS). BRAVII le mulţumesc pentru susţinere.
 
Sursa:Comunicat Special Olympics Romania