ACŢIUNILE SUB ACOPERIRE A POLIŢIŞTILOR PRAHOVENI CONTINUĂ (video)
Pe parcursul a două zile, 3 şi 4 august a.c., între orele 19.00 – 21.00, poliţiştii prahoveni au continuat acţiunile având ca scop asigurarea unui climat de siguranţă în rândul călătorilor TCE, identificarea persoanelor care săvârşesc fapte ilicite, precum şi întărirea sentimentului de siguranţă publică în cadrul comunităţii.
 
Cei peste 50 de poliţişti au format echipe de câte 2-3 persoane, care au urcat în mijloacele de transport pe traseele 35B/35, 401/402, 101, 102, 40, 44, 30, 2, dar şi 1D, din municipiul Ploieşti.
 
Astfel de acţiuni au fost desfăşurate pentru observarea discretă a comportamentului călătorilor dar şi pentru identificarea persoanelor cu risc victimal, prin prelucrarea şi promovarea unor măsuri de autoprotecţie şi de reacţie la diverse situaţii de încălcare a normelor de convieţuire socială.
 
Reamintim cetăţenilor că elementul surpriză al acestor activităţi este acela că poliţiştii nu vor purta uniforma ci vor fi simpli cetăţeni care ’’vor călători’’ în interes de serviciu.
 
Menţionăm faptul că, abaterea privind tulburarea liniştii publice comportă o multitudine de acte sau fapte ce pot atrage sancţiuni. Încălcarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi linişii publice poate fi o contravenţie dacă o persoană săvârşeşte în public acte, fapte, gesturi ori foloseşte injurii, expresii jignitoare ori vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora apte să provoace o perturbare a ordinii şi liniştii publice sau apte să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea/onoarea acestora. 
 
Totodată, pentru a evita să deveniţi ţinte ale infractorilor, poliţiştii vă recomandă:
 
• când aşteptaţi autobuzul sau alt mijloc de transport în comun în staţii aglomerate, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră;
 
• evitaţi să citiţi în mijloacele de transport în comun deoarece atenţia vă este diminuată şi puteţi deveni cu uşurinţă victimele hoţilor de buzunare;
 
• dacă în aglomeraţie vă simţiţi înconjuraţi de persoane dubioase căutaţi să vă schimbaţi locul;
 
• poziţionaţi poşeta/geanta în faţa dumneavoastră, iar dacă e posibil, între corp şi un element fix in autovehicul;
 
• dacă vă aşezaţi pe scaun, ţineţi bagajele în braţe, în nici un caz spre exterior ori spre vecinul de scaun;
 
• nu purtaţi portofelul, banii ori telefonul mobil în buzunarul de la spatele pantalonilor; acesta este vulnerabil la urcarea şi coborârea din mijloacele da transport în comun;
 
• nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi cel mai des vizitate de către hoţi.
 
Amintim faptul că poliţistul îşi poate face cunoscută calitatea şi dacă este în ţinută civilă prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.
 
Sursa:IPJ PRAHOVA