
IPJ PH
ACŢIUNE SUB ACOPERIRE A POLIŢIŞTILOR PRAHOVENI
Ieri, 27 iulie a.c., între orele 19.00 – 21.00, poliţiştii prahoveni au desfăşurat o acţiune având ca scop asigurarea unui climat de siguranţă în rândul călătorilor TCE, identificarea persoanelor care săvârşesc fapte ilicite, precum şi întărirea sentimentului de siguranţă publică în cadrul comunităţii.
În total 24 de poliţişti au format 9 echipe care au urcat în mijloacele de transport în comun care asigură transportul public pe traseele 35B/35, 401/402, 101, 102, 40, 44, 30, 2, dar şi pe traseul 1D, toate de pe raza municipiului Ploieşti.
Astfel de acţiuni au fost desfăşurate începând cu data de 28 iunie a.c., iar cea de ieri a fost a noua activitate, pentru observarea discretă a comportamentului călătorilor dar şi pentru identificarea persoanelor cu risc victimal, prin prelucrarea şi promovarea unor măsuri de autoprotecţie şi de reacţie la diverse situaţii de încălcare a normelor de convieţuire socială.
Elementul surpriză al acestor activităţi este acela că poliţiştii nu vor purta uniforma ci vor fi simpli cetăţeni care ’’vor călători’’ în interes de serviciu.
Poliţiştii au atras atenţia că nu tolerează comportamente de tip antisocial cu componentă violentă de natură a induce sentimentul de insecuritate civică şi vor da dovadă de fermitate în aplicarea legii, astfel încât cetăţenii să perceapă comunitatea prahoveană ca fiind una sigură şi civilizată.
Totodată, aceştia au adresat recomandări persoanelor identificate ca având un comportament neglijent cu privire la siguranţa bunurilor personale, pentru prevenirea furturilor din buzunare/genţi:
• nu purtaţi portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor;
• nu purtaţi bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi cel mai des vizitate de către hoţi;
• ţineţi geanta în faţă, protejând-o cu mâna;
• când vă aflaţi într-un mijloc de transport în comun şi vă simţiţi înconjurat, schimbaţi-vă imediat locul;
• reţineţi cât mai multe amănunte care ar putea conduce la identificarea şi prinderea autorilor de către poliţişti;
• nu ezitaţi să luaţi atitudine atunci când sunteţi martorul unei infracţiuni;
Amintim faptul că poliţistul îşi poate face cunoscută calitatea şi dacă este în ţinută civilă prin prezentarea verbală a numelui şi prenumelui a unităţii de poliţie din care face parte, precum şi a legitimaţiei de serviciu sau a insignei.