Refugiaţii ucraineni rămaşi în judetul Prahova. Ce fac acestia
 
Mulţi cetăţeni ucraineni, fugiţi din calea războiului, au ales să se stabilească în judeţul Prahova. Au crezut iniţial că vor sta pentru puţin timp în România şi că se vor întoarce în ţara natală. Însă, cum conflictul din Ucraina nu s-a încheiat după atâtea luni, au fost nevoiţi să îţi facă un rost aici. Aşa că după ce şi-au găsit un spaţiu în care să locuiască au trecut la pasul următor: căutarea unui loc de muncă pentru a-şi întreţine familiile. 
Astfel, au apelat la sprijinul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
De la începutul conflictului din Ucraina, în evidenţele AJOFM Prahova au fost înregistrate 48 de persoane refugiate care au beneficiat de servicii specializate de informare şi consiliere. Conform datelor furnizate de reprezentanţii instituţiei respective, până în acest moment, 26 de persoane refugiate din Ucraina au fost încadrate în muncă în judeţul nostru.
 Zece persoane au fost angajate în domeniul fabricarea produselor din carne, nouă în domeniul fabricarea hârtiei şi cartonului ondulat şi a ambalajelor din hârtie şi carton, patru în domeniul fabricarea altor articole de îmbrăcăminte, două în transport mărfuri şi una în domeniul coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare.
Pe lângă acestea, mai sunt şi persoane care fac diferite obiecte hand made pe care le vând în mediul online, pe reţelele de socializare. 
Totodată, la nivelul judeţului Prahova şi-au arătat interesul în mod special să angajeze ucraineni doi angajatori, oferta acestora fiind în domeniul muncii necalificate.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cetăţenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia şi de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiţia înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. ANOFM oferă cetăţenilor ucraineni înregistraţi în evidenţe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistenţă EURES.
 
Refugiaţii ucraineni au venit împreună cu copiii pe care i-au înscris în sistemul de învăţământ românesc.
La nivelul judeţului Prahova, până în prezent, 16 copii din Ucraina au fost înscrişi la grădiniţă, 41 de copii au fost înscrişi la şcoală şi alţi 33 la liceu.
În continuare, cetăţenii ucraineni au posibilitatea de a-şi înscrie copiii în unităţile de învăţământ.
 
 
Sursa foto ilustrativ: https://www.usccb.org