10 ELEMENTE COMPORTAMENTALE CARE TREBUIESC URMATE IN CAZUL CORONAVIRUS

 

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19) 

10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate: 

1. Spălaţi-vă mâinile de multe ori; 

2. Evitaţi contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute; 

3. Nu vă atingeţi ochii , nasul si gura cu mâinile; 

4. Acoperiţi-vă gura şi nasul daca stranutaţi sau tuşiţi; 

5. Nu luaţi medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul; 

6. Curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool; 

7. Utilizaţi masca de protecţie doar în cazul in care suspectaţi că sunteţi bolnav sau în cazul în care acordaţi asistenţă persoanelor bolnave; 

8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase; 

9. Sunaţi la 112 dacă aveţi febră, tuşiţi sau v-aţi întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puţin 14 zile; 

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus. 

1. Spălaţi-vă mâinile de multe ori 

Spălarea şi dezinfectarea mâinilor sunt acţiuni decisive pentru a preveni infecţia. Mâinile se spală cu apă şi săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă şi săpun, puteţi folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. 

Spălarea mâinilor elimină virusul. 

2. Evitaţi contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute 

Menţineţi distanţa de cel puţin 1 metru între dumneavoastră şi alte persoane, în special când acestea tuşesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanţă apropiată. 

3. Nu vă atingeţi ochii, nasul şi gura cu mâinile 

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas şi gură, astfel eviaţi atingerea dacă nu v-aţi spălat bine mâinile. 

Mâinile intră in contact cu suprafeţele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul . 

4. Acoperiţi-vă gura şi nasul dacă strănutaţi sau tuşiţi 

Dacă aveţi infecţie respiratoare acută, evitaţi apropierea de alte persoane, tuşiţi cu gura acoperită sau într-un şerveţel de preferat de unică folosinţă, purtaţi mască de protecţie si spălaţi măinile. Dacă in momentul în care tuşiţi vă acoperiţi gura cu mâinile ,puteţi contamina obiecte sau persoane cu care veniţi în contact. 

5. Nu luaţi medicamente antivirale şi nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul 

Momentan, nu există cercetări ştiinţifice  care  evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcţioneaza doar  impotriva bacteriilor nu împotriva virusului. 

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca şi metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată şi o infecţie bacteriană. 

6. Curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool 

Dezinfectanţii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanţi ce conţin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul şi farmacistul dumneavoastră vor şti ce să recomande. 

7. Utilizaţi mască de protecţie doar în cazul în care suspectaţi că sunteţi bolnav sau în cazul în care acordaţi asistenţă persoanelor bolnave 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, recomandă folosirea  măştii de protecţie doar în cazul în care suspectaţi că aţi fost contaminat  cu noul coronavirus, şi prezentaţi simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordaţi asistenţă unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii). 

UTILIZAREA MĂŞTII DE PROTECŢIE – ajută şi limitează  răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puţin 20 de secunde. Nu este necesar a se  folosi măşti de protecţie suprapuse una peste alta. 

8. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase 

Organizaţia Mondial a Sănătăţii a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafeţe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19). 

9. Sunaţi la 112 dacă aveţi febră, tuşiţi sau v-aţi întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puţin 14 zile 

Perioada de incubaţie a noului coronavirus, este cuprins intre 1 şi 14 zile. Daca v-aţi întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puţin de 14 zile sau aţi intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puţin 14 zile şi aveţi febră, tuşiţi, prezentaţi dificultate respiratorie, dureri musculare şi stări de oboseală, sunaţi la 112 pentru a primi informaţii necesare. Purtaţi mască de protecţie dacă intraţi în contact cu alte persoane, folosiţi serveţele de unică folosinţă şi spală bine mâinile. 

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus 

În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini şi pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie  să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă şi săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie. 

Sursa: Ministerul Sanatatii -Guvernul Romaniei 

Foto cu caracter ilustrativ .