Primarul municipiului Ploieşti , Adrian Florin Dobre , susţine campania naţională de informare „Protejează-ţi copilul împotriva gripei!”


 

 Primarul municipiului Ploieşti, domnul Adrian Florin Dobre, susţine alături de Asociaţia Pro Imunizare campania naţională de informare „Protejează-ţi copilul împotriva gripei!”, un proiect educaţional cu tradiţie derulat în scopul conştientizării de către comunitatea locală a pericolului îmbolnăvirii cu gripă şi a modalităţilor în care poate fi combătută această boală respiratorie infecţioasă.

 

Astfel, edilul şef al Municipiului Ploieşti, domnul Adrian Florin Dobre, a participat la conferinţa derulată în municipiul nostru de reprezentanţii Asociaţiei Pro Imunizare, acţiunea fiind una de promovare a acestui eveniment de informare a publicului general şi de înţelegere a obiectivelor stabilite prin intermediul acestui proiect privind protecţia copiilor şi adolescenţilor prin vaccinarea antigripală.

 

Participanţii la conferinţă, profesionişti din domeniile sănătăţii şi educaţiei, au discutat pe tema metodelor de protejare împotriva gripei, concluzia unanimă fiind aceea că vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă şi sigură metodă de protecţie împotriva acestei boli.

 

Fiecare sezon de gripă are propriile particularităţi, boala afectând diferit adulţii şi copiii. Adolescenţii şi copiii reprezintă o categorie de populaţie extrem de vulnerabilă, din perspectiva îmbolnăvirii cu gripă. De aceea, vaccinarea în cazul acestora a fost ferm recomandată de specialiştii în domeniul sănătăţii prezenţi la întâlnire.

 

Sunt multe aspecte de care trebuie ţinut cont atunci când vorbim despre imunitate, mai ales în cazul adolescenţilor şi a copiilor. Singura metodă activă, eficientă de prevenire a îmbolnăvirii este vaccinarea antigripală, iar în România avem acum produse vaccinale tetravalente aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu toate formele de administrare ale vaccinului gripal destinat copiilor şi adolescenţilor: noutatea sezonului, vaccinul intranazal, şi vaccinul injectabil”, a declarat dr. Alexis Cochino, preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare.

 

Gripa este o boală respiratorie infecţioasă, acută care se poate răspândi rapid şi este determinată de tipuri diferite de tulpini virale, care se schimbă în fiecare an.

 În ţările Uniunii Europene, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) estimează că între 15.000 şi 70.000 de oameni mor în fiecare an din cauza complicaţiilor gripei.

În România, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a raportat pentru sezonul 2018/2019: 199 de decese; 23.727 cazuri clinice compatibile cu gripa (ILI), de 2.1 ori mai multe comparativ cu cele din sezonul precedent (11.527); 606 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), de 1,2 ori mai multe faţă de sezonul precedent.

Primarul Municipiului Ploieşti, domnul Adrian Florin Dobre, şi-a exprimat susţinerea faţă de această acţiunea de informare publică, arătând importanţa unui astfel de demers, precum şi faptul că, prevenţia rămâne soluţia cea mai bună şi mai puţin costisitoare pentru noi împotriva acestei boli.

Prevenţia este un lucru foarte bun iar atunci când vorbim de categorii de persoane extrem de vulnerabile, pe de-o parte vorbim de persoanele vârstnice dar vorbim şi despre copii şi elevi , în cazul cărora decizia este la nivelul părinţilor. Să nu uităm un aspect – copiii sunt în colectivitate, fie că vorbim de creşă, grădiniţă, şcoli sau liceu. Sunt în colectivităţi unde propagarea acestui fenomen poate fi mult mai mare. Cu toate eforturile pe care noi, ca autorităţi, le facem, ca de exemplu măsurile de igienizare, totuşi acest risc persistă şi atunci rugămintea e ca părinţii, profesorii, şi formatorii de opinie din zona aceasta să achieseze la ideea de prevenţie. Prevenţia e mult mai bună pentru copii dar şi dacă vorbim de costuri , prevenţia este mult mai puţin costisitoare”, a declarat în acest context primarul municipiului Ploieşti, domnul Adrian Florin Dobre.

Campania „Protejează-ţi copilul împotriva gripei!” îşi propune să informeze grupurile de părinţi şi populaţia în general despre gripă şi beneficiile directe ale vaccinării antigripale asupra sănătăţii copiilor şi adolescenţilor.

Oricine se poate infecta cu virus gripal, dar rata infecţiilor este extrem de ridicată în rândul copiilor (peste 20-30% anual).

Acesta este cel de-al 9-lea an în care Asociaţia Pro Imunizare organizează campanii de informare cu privire la pericolul îmbolnăvirii cu gripă şi modalităţile în care poate fi combătută aceasta.