Sanatatea copilului vs inceperea scolii
 
Reînceperea anului şcolar poate determina teama în rândul părinţilor, mai ales când vine vorba de siguranţă şi sănătatea copilului.
Pentru multe familii, luna septembrie este caracterizată de agitaţia şi stresul provocate de schimbarea programului: restabilirea orelor mesei, a programului de recreaţie, a orei de culcare.
1. Cum putem reduce anxietatea copilului provocată de reînceperea anului şcolar?
Pentru o tranziţie uşoară, nu aşteptaţi ziua precedentă primei zile de şcoală pentru a stabili noul program al copilului: stabiliţi orele de somn şi trezire cu câteva săptămâni înainte de întoarcerea la şcoală şi ajustaţi-le gradual pe măsură ce se apropie ziua de 15 septembrie.
Deasemenea, faceţi o plimbare până la şcoală, astfel încât copilul să se obişnuiască cu drumul şi noua sa clasă. Dacă copilul dumneavoastră suferă de o boală cronică, precum astmul sau diabetul, alergii alimentare sau o altă afecţiune ce necesită îngrijiri speciale, anunţaţi personalul medical al şcolii.
Imunizările, absolut necesare odată cu revenirea copilului la şcoală, pot fi puţin înspăimântătoare pentru copil; încercaţi să-i explicaţi beneficiile şi importanţa vaccinării, pentru a-i reduce starea de anxietate.
2. Cum se răspândesc bolile printre şcolari?
Răceala şi gripa se răspândesc prin aer. Viruşii pătrund în organism prin ochi, gură şi nas. Un strănut poate răspândi în aer mii de particule de infecţie. Folosirea aceluiaşi şerveţel de către mai mulţi copii sau neacoperirea nasului şi gurii în timpul strănutului în sala de clasă, cresc riscul de contaminare a celor din jur.
 
 
3. Care este cea mai bună modalitate de prevenirea a îmbolnăvirii copilului şcolar?
Este foarte important ca micuţul să fie educat să-şi spele mâinile înainte de a servi masa, după pauză de recreaţie sau după utilizarea toaletei. Spălatul mâinilor este una dintre cele mai sigure metode de prevenire a îmbolnăvirii; dacă părinţii impun această regulă acasă, copilul o va respecta şi în timpul orelor de şcoală. Deasemenea, copilul trebuie să poarte în geantă batiste/şerveţele de unică folosinţă, pe care să le utilizeze de fiecare dată când tuşeşte/strănută şi un gel antibacterian pentru dezinfectarea frecvenţă a mâinilor.
 
 
4. Este indicat să trimitem copilul la şcoală când nu se simte bine?
În cazul în care copilul prezintă o temperatură a corpului mai mare de 37.7 C, dureri, somnolenţă extremă, tuse sau vărsături, este indicată reţinerea acasă până la 24 de ore de la dispariţia simptomelor. Dacă starea de sănătate generală pare bună dar există mici dubii, înainte de începerea orelor, mergeţi cu copilul la cabinetul medical al şcolii pentru o monitorizare pe tot parcursul zilei.
 
5. Cum putem să determinăm dacă copilul este răcit sau gripat?
Răceala este deseori însoţită de durere în gât ce persistă o zi sau două, strănut, rinoree, şi, în unele cazuri, temperatură crescută. În general, starea de răceală nu durează mai mult de o săptămână, dar simptomele pot persista pe o perioadă mai îndelungată.
Gripă se instalează mai rapid şi presupune simptome mai intense, precum dureri musculare, dureri de cap, dureri în gât, congestie nazală, şi se întinde pe o perioadă de o săptămână. Copiii gripaţi refuză joacă şi orice altă activitate. Gripă poate fi însoţită de simptome gastrointestinale, precum greaţa şi vărsăturile.
Simptome
Răceală
Gripă
Perioada de incubare
Câteva zile
3-6 ore până la primele simptome: febră şi durere.
Febră
Rar
Temperatură caracteristică:
39-40 C timp de 3-4 zile
Dureri de cap
Rare
Frecvente şi puternice
Dureri musculare
Uşoare
Frecvente, de cele mai multe ori severe
Frisoane
Niciodată
În 60% din cazuri
Extenuare, Slăbiciune
Rar şi de intensitate redusă
Poate dura 2-3 săptămâni
Oboseală extremă
Niciodată
Frecvent
Nas înfundat
De cele mai multe ori
Uneori
Strănut
De cele mai multe ori
Uneori
Inflamarea gâtului
De cele mai multe ori
Uneori
Disconfort în piept, tuse
Moderat
Frecvent/Sever
Durată
În jur de 3 zile
Până la o săptămână
Complicaţii
Congestia Sinusurilor, Otalgie (durere în ureche), Astm
Bronşită, Pneumonie, Probleme grave de sănătate
Prevenire
Evitarea contactului cu persoane răcite
Vaccin anual; Medicamente antivirale;
Tratament
Antihistaminice
Decongestante
Anti-inflamatoare
Medicamente antivirale
Este necesar consult medical
 
6. Cum trebuie tratat copilul în cazul în care prezintă simptome de răceală sau gripă?
În primul rând este important programul de odihnă al copilului şi o hidratare suficientă, mai ales în situaţia în care prezintă vărsături sau diaree.
Pentru tratarea durerii se recomandă un medicament pe bază de acetaminofen sau ibuprofen (nu aspirina); evitaţi să-i administraţi copilului medicamente fără consultul medicului, întrucât multe dintre medicamentele pentru răceală şi gripă nu sunt recomandate copiilor. Dacă simptomele continuă după trei zile de tratament iar temperatura este la fel de ridicată, prezentaţi-vă la medic. Deasemenea, apelaţi cabinetul medical al şcolii pentru a afla dacă s-au înregistrat şi alte cazuri în incinta şcolii şi dacă este vorba despre o epidemie.
 
 
7. Dacă s-a efectuat vaccinarea antigripală dar ceilalţi copii nu au fost vaccinaţi, imunizarea va fi mai puţin eficientă?
Nu, imunitatea copilului Dumneavoastră nu va fi afectată chiar dacă ceilalţi copii nu au fost imunizaţi antigripal. Cu toate acestea, este dovedit faptul că, creşterea numărului de copii vaccinaţi antigripal duce la scăderea ratei de absenteism şcolar provocat de virusul gripal.
 
 
8. Ce măsuri ar trebui să adopte conducerea şcolii pentru a proteja elevii de germeni?
În primul rând trebuie să se ţină cont de regulele de bază: igienizarea sălilor de clasă prin curăţarea zilnică a podelelor şi băncilor şi aerisirea încăperilor, dezinfectarea grupurilor sanitare. În al doilea rând, diriginţii de clasă au obligaţia de a preda copiilor lecţii informative cu privirea la igiena zilnică şi prevenirea contaminării cu germeni.
 
Sursa: Sfatulmedicului.ro
Foto: gokid.ro/pinteres.com