Numărul pacienţilor cu diabet a crescut cu o treime într-un interval de 5 ani
Ştiaţi că într-un interval de 5 ani, din 2018 în 2022, numărul de pacienţi diabetici a crescut cu o treime, de la 860.558 la 1.121.651? 
Cum combatem aceasta tendinţă? 
Prin prevenţie!
 În cazul diabetului, depistarea timpurie se face într-un mod foarte simplu: printr-o verificare a glicemiei.
„O viaţă sănătoasă mâine începe astăzi cu un control preventiv la medicul de familie. Pentru persoanele active, care au între 18 şi 39 de ani, poate această vizită nu este prioritatea zero astăzi, în special dacă nu ne doare nimic sau nu avem nicio îngrijorare medicală. 
De unde şi probabilitatea de a amâna această vizită medicală.
Sănătatea este bunul cel mai de preţ pe care îl avem. Investiţi în sănătatea voastră prevenind problemele medicale înainte ca ele sa apară printr-o vizită la medicul de familie.”, a declarat dr. Andrei Baciu, preşedinte al CNAS.
Dacă tu sau membrii familiei faceţi parte din categoria de vârstă 18-39 ani, iată care sunt serviciile medicale de prevenţie la care aveţi dreptul, gratuit:
Hemoleucogramă completă
VSH
Glicemie
Colesterol seric total
LDL colesterol
În plus pe lângă acestea, de la 1 iulie au fost introduse noi investigaţii medicale:
 Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe
 TGO
 TGP
Determinarea raportului albumină/creatinină urinară
În ceea ce priveşte femeile cu vârsta între 18 şi 39 ani care planifică o sarcină, acestea beneficiază de următoarele investigaţii medicale de prevenţie, decontate de CNAS:
Senologie imagistică
 Examen Babeş-Papanicolau la 2 ani
VDRL (Veneral Research Disease Laboratory), care testează infecţia cu sifilis
În cadrul primei consultaţii, medicul de familie evaluează expunerea la factorii de risc finalizată prin completarea riscogramei corespunzătoare pentru grupa de vârstă şi sex.
În cel mult 90 de zile de la prima consultaţie, medicul realizează intervenţia individuală privind riscurile modificabile (consiliere privind stilul de viaţă sănătos: activitate fizică, nutriţie, prevenire accidente, fumat, alcool, droguri, violenţă, depistarea copiilor cu antecedente familiale de depresie, autovătămare deliberată, afecţiuni de sănătate mintală comorbide sau afecţiuni medicale cronice, experienţa unui eveniment negativ major).
Este dreptul tău să cunoşti care sunt serviciile pe care le poţi accesa!
Sub îndemnul Mergi la medic, ai grijă de sănătate ta, în fiecare săptămână, CNAS vă informează cu privire la serviciile medicale de prevenţie care se acordă gratuit prin sistemul asigurărilor de sănătate.
În trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă 18-39 ani, medicii de familie au acordat 3.481 consultaţii, cele mai multe în:
Bucureşti - 959
Timiş – 330
Iaşi – 239
Arad – 139
Constanţa – 127
În aceeaşi perioadă, au fost efectuate 27.073 analize de laborator, ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie în urma consultaţiilor de prevenţie pentru această grupă de vârstă, dintre care:
3522 - Glicemie
2563 - Colesterol seric total
2774 - LDL colesterol ( cunoscut sub denumirea de colesterol rău, pentru că nivelul crescut al acestuia creşte riscul de a dezovlta afecţiuni cardiovasculare)
Sursă:CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
Foto ilustrativ