De la hipertensiune, simptome de hepatită, până la suspiciuni de cancer. Bilanţul investigaţiilor medicale gratuite de care au beneficiat aproape 90 de localnici din Gura Vadului 
 
Un nou popas al „Caravanei cu medici“ în mediul rural, noi rezultate îngrijorătoare privind starea de sănătate a populaţiei
 
Analizele şi consultaţiile de specialitate realizate la Gura Vadului, în cadrul proiectului „Caravana de servicii medicale“, derulat de Consiliul Judeţean Prahova, în parteneriat cu OMV Petrom şi MEDCORP, au scos la iveală afecţiuni grave în cazul unor localnici, de la hepatite până la suspiciuni de boli maligne. Au trecut pragul cabinetelor medicale şi persoane care nu au mai fost la medic de ani buni. 
„Caravana cu medici“ a ajuns la Gura Vadului în perioada 02.07-09.07.2022, unde au fost realizate 88 de seturi de analize, 214 consulturi medicale şi 85 de EKG-uri. Cele mai multe persoane care s-au prezentat au avut vârsta cuprinsă între 48-63 de ani. 
În cadrul consulturilor de specialitate, 47 au fost de medicină internă, 24 cardiologice, 33 dermatologice şi 54 consultaţii oftalmologice. S-au efectuat 56 de examinări ecografice, dintre care 28 de ecografii abdominale, 23 ecografii tiroidiene, 4 ecografii de sân şi o ecografie de părţi moi. Din totalul celor investigaţi, circa 70% beneficiaseră de un consult medical în ultimul an, aproximativ 16% în ultimii doi ani, iar 14% nu mai fuseseră la medic de peste 3 ani. Una dintre persoane a mărturisit că nu şi-a făcut niciodată vreun set de analize. 
În urma consulturilor de specialitate s-au constatat următoarele afecţiuni: hipertensiune arterială, tulburări ale ritmului cardiac, boală coronariană ischemică, cardiopatie hipertensivă, hepatită B, hepatită C, noduli tiroidieni, chisturi renale, litiază biliară, chisturi ovariene, fibroame uterine şi altele. Pentru aproximativ 45% dintre pacienţi s-a iniţiat un tratament medicamentos în urma consultaţiei, în 10% dintre cazuri s-a ajustat medicaţia de fond, iar circa 45% fie au primit recomandarea de a continua tratamentul de fond, fie au fost sfătuiţi să îşi modifice stilul de viaţă pentru a preveni dezvoltarea în timp a unor afecţiuni.
Au fost câteva situaţii în care s-au ridicat suspiciuni de boli maligne (carcinom bazo-celular, carcinom spinocelular, melanom, formaţiuni tumorale mamare), aceşti pacienţi primind recomandarea să se prezinte de urgenţă într-un serviciu de specialitate pentru a beneficia de investigaţii suplimentare.
Programul „Caravana de servicii medicale“ este unul pilot şi pe care Consiliul Judeţean Prahova împreună cu OMV Petrom şi MEDCORP intenţionează să-l dezvolte, astfel încât un procent cât mai mare din populaţia rurală, din zone defavorizate ale judeţului, să beneficieze de analize şi consultaţii de specialitate. Un astfel de demers are menirea de a substitui deficitul personalului medical, prevenirea bolilor grave şi foarte grave, dar şi degrevarea unităţilor medicale.
 
Sursa:CJ Prahova