Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat prelungirea stării de alertă
Starea de alertă se prelungeşte în România şi rămân în vigoare majoritatea măsurilor, între care interdicţia de organizare a evenimentelor private şi obligativitatea măştii de protecţie inclusiv în aer liber, a decis joi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). O modificare importantă însă este că vor putea avea acces în supermaketurile din malluri şi persoanele care nu au certificat COVID, adică cele care nu s-au vaccinat, nu au trecut prin boală sau nu au test.
 
Starea de alertă se prelungeşte cu alte 30 de zile, începând cu 7 februarie.
 
Conform hotărârii CNSU, în supermaketurile din malluri vor putea avea acces toate persoanele, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate anti-COVID, dacă "sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în/din acestea, este asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp din suprafaţa destinată vânzării pentru fiecare persoană şi este limitat numărul coşurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces".
 
Accesul în malluri va fi permis în continuare doar persoanelor care sunt vaccinate anti-COVID şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanelor care se află între sfârşitul perioadei de izolare şi până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV2.
 
În continuare, restaurantele vor fi deschise în intervalul 5:00-22:00, la o capacitate de 50% în localităţile unde rata de infectare nu depăşeşte 3 la mia de locuitori şi la o capacitate de 30% acolo unde incidenţa trece de 3. Accesul este permis doar persoanelor vaccinate, trecute prin boală sau care au un test negativ COVID.
 
De asemenea, barurile, cluburile şi discotecile rămân închise.
 
Vezi decizia Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă AICI:
 
Foto:Silviu Matei/Agerpres Foto