Starea de alertă a fost prelungită. Noile măsuri de relaxare

Guvernul a prelungit pentru încă 30 de zile starea de alertă instituită pe teritoriul României în 15 mai 2020, dar a luat unele măsuri de relaxare, între care eliminarea restricţiei privind participarea la procesiuni sau pelerinaje religioase în alte localităţi decât cele de domiciliu sau de reşedinţă, a anunţat luni şeful DSU, Raed Arafat.

Starea de alertă se prelungeşte cu 30 de zile începând cu data de 13 mai, dar sunt în discuţie şi o serie de relaxări, care vor fi anunţate în perioada următoare, a precizat Raed Arafat.

Astfel, este luată în calcul, de pildă, participarea spectatorilor la concerte şi competiţii sportive. Mai întâi vor fi organizate evenimente-pilot în care va  fi permis accesul persoanelor vaccinate, al celor care prezintă rezultatul unui test PCR negativ, dar nu mai vechi de 72 de ore, şi al celor care au dovada că au trecut prin boală în ultimele 90 de zile, dar nu mai puţin de ultimele 15 zile. De asemenea, va fi permis accesul persoanelor care prezintă dovada unui test antigen certificat, care să nu aibă mai mult de 24 de ore.

Raed Arafat a precizat că Guvernul a stabilit la peste 50% gradul de participare a publicului la evenimente culturale, doar ca evenimente test sau pilot.

„Astăzi a avut loc şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, urmată de şedinţa de guvern, pentru aprobarea hotărârii de prelungire a stării de alertă începând cu data de 13 mai 2021, pe o durată de 30 de zile. Elementele de noutate în hotărârea de guvern: permiterea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2:00 – 5:00 dimineaţa, pentru deplasare şi participarea la sărbătoarea religioasă a credincioşilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan; este eliminată restricţia privind participarea la organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reşedinţă. Astfel se va permite organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte”, a declarat Raed Arafat într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Decizia de prelungire a stării de urgenţă este reglementată prin hotărârea de guvern nr. 26 din 10.05.2021, document pe care îl puteţi consulta AICI.

Toate măsurile ce reglementează starea de alertă le puteţi consulta în documentul de AICI.

„Până în 1 iunie, se vor mai face analize de către comitetul interministerial şi pentru măsurile care urmează să fie implementate cu 1 iunie sau după. Urmează să se revină cu alte acte CNSU sau hotărâri de guvern, depinde despre ce măsuri vorbim”, a precizat Raed Arafat.

CONTINUARE :

Sursa:http://stirileproprahova.ro/guvernul-a-prelungit-pentru-inca-30-de-zile-starea-de-alerta-vezi-noile-masuri-de-relaxare/

Foto cu caracter ilustrativ/monitorulcj.ro