34 finanţatori-cheie îşi deschid datele cu privire la fondurile alocate sectorului ONG într-o platformă unică la nivel naţional

Primul raport, lansat odată cu platforma, evidenţiază care sunt domeniile cele mai finanţate din societatea civilă în 2020, dar şi felul în care pandemia a influenţat calendarul finanţării societăţii civile pe parcursul anului.

S-a lansat Platforma Donatorilor, aplicaţia care transparentizează datele despre finanţările din sectorul neguvernamental din România. 

Creată prin contribuţia a 15 dintre principalii finanţatori ai proiectelor societăţii civile din România, cărora li se adaugă 19 Fundaţii Comunitare, platforma pune la dispoziţie facilităţi de explorare şi vizualizare grafică de date despre fondurile destinate organizaţiilor neguvernamentale din toate domeniile de interes.

Este pentru prima dată când finanţatorii importanţi îşi dau mâna pentru a aduce o mai mare claritate asupra investiţiilor strategice în sectorul non-profit devenind astfel un punct esenţial de informare cu privire la alocarea sprijinului financiar în domenii specifice de intervenţie, identificarea de noi oportunităţi de finanţare în domenii încă neexplorate, precum şi de co-finanţare şi descoperirea de noi actori neguvernamentali şi proiectele acestora.

Platforma Donatorilor este un proiect iniţiat de o coaliţie de 15 finanţatori: Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, BRD-Groupe Société Générale şi Fundaţia 9, Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia Haţegan, Fundaţia Orange, Fundaţia pentru Parteneriat, Fundaţia Vodafone România, ING Bank România, Kaufland România, Lidl România, PENNY România, Raiffeisen bank, Romanian-American Foundation şi  Fundaţia United Way Romania. Soluţia a fost proiectată, dezvoltată şi este administrată de asociaţia Code for Romania.  

În 2020, Fundaţia Comunitară Prahova a acordat granturi în valoare totală de 256.000 lei şi a donat bunuri în valoare totală de 436.494 lei.

Fundaţia Comunitară Prahova este parte din mişcarea de fundaţii comunitare din România şi membru al Federaţiei Fundaţiilor Comunitare din România şi suntem recunoscători că facem parte din „industria binelui”.

 

Odată cu lansarea Platformei Donatorilor, sectorul neguvernamental şi publicul larg vor avea acces la un punct central de informare cu date actualizate şi standardizate, urmând o taxonomie comună şi o mecanică simplă de colectare, permanentă şi consistentă. Cei 15 fondatori fac un apel deschis către toate companiile active din România să li se alăture în acest demers şi să opteze pentru deschiderea datelor în platformă pentru a creşte gradul de transparenţă în sector şi pentru a putea avea acces la informaţii detaliate şi şansa construirii unor strategii de finanţare cu impact mult mai mare pentru România. 

Concomitent cu lansarea platformei, grupul de finanţatori a elaborat şi un raport succint, disponibil la acest link, care prezintă o primă imagine asupra fondurilor cu care aceştia au sprijinit eforturile depuse de societatea civilă în anul 2020, într-un an de criză globală, în care rolul donatorilor şi al organizaţiilor neguvernamentale a fost unul vital pentru întreaga populaţie.

Până în luna martie 2021, în Platforma Donatorilor s-au deschis date din partea a 15 finanţatori şi 19 fundaţii comunitare, reprezentând granturi în valoare totală de 45,68 milioane de euro acordate către peste 850 de organizaţii non-profit şi grupuri de iniţiativă.

Credem că societatea civilă din România a ajuns deja la un nivel de maturitate ridicat, reprezentând astăzi mai mult ca oricând un segment fundamental al societăţii româneşti, lucru care se datorează în mare măsură contribuţiei celor care pun la dispoziţie resurse pentru ca sectorul ONG să îşi îndeplinească misiunea. Foarte multe dintre proiectele Code for Romania sunt gândite pentru a veni în sprijinul societăţii civile, iar Platforma Donatorilor credem că este un pas important. Deschizând datele despre finanţare vom putea avea claritate asupra activităţii sectorului ONG, asupra impactului său şi vom putea şti care sunt zonele care au nevoie de resurse suplimentare în perioada care urmează.” a declarat Bogdan Ivănel, CEO Code for Romania.


Sursa:Comunicat Fundatia Comunitara Prahova