Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 face precizari privind vaccinarea  angajaţilor din domeniile Sănătate şi Social
Ca urmare a informaţiilor vehiculate în spaţiul public referitoare la impactul vaccinării angajaţilor din domeniile Sănătate şi Social, pentru corecta informare a opiniei publice, Grupul de comunicare al CNCAV face următoarele precizări:
 
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) s-a constituit în baza Deciziei nr. 385 din 20 noiembrie 2020 privind înfiinţarea Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, în a cărui componenţă se regăsesc reprezentanţi ai instituţiilor cu rol în gestionarea procesului de vaccinare la nivel naţional, din domeniile: medical, logistic şi comunicare.
 
În contextul pandemic traversat şi de România, interesul fundamental de sănătate publică a vizat şi vizează vaccinarea cât mai multor persoane într-o perioadă scurtă de timp.
 
Conform Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, adoptată prin HG 1031/2020, campania de vaccinare a debutat în România la data de 27 decembrie 2020 şi s-a adresat personalului medical din domeniile sănătăţii şi social, aflat în prima linie în lupta împotriva SARS-COV-2. Menţionăm că populaţia eligibilă din această etapă a fost stabilită în baza catagrafiei efectuate înaintea debutului campaniei de vaccinare şi estimată la aproximativ 250.000 de persoane. De la debutul campaniei de vaccinare, au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin peste 224.000 de persoane, iar cu prima doză de vaccin peste 247.000 de persoane din Etapa I.
 
La data de 15 februarie 2021, specialiştii grupului medical au realizat o primă evaluare a datelor colectate la nivel naţional, privind vaccinarea personalului medical din Etapa I, vaccinat cu doza I şi doza a II-a de vaccin. Acestea au fost corelate cu Platforma Coronaforms, operaţionalizată pentru raportarea cazurilor confirmate de infecţie cu SARS-CoV-2.
 
Analiza a relevat faptul că în ultimele patru săptămâni, s-a înregistrat o scădere progresivă a cazurilor confirmate în rândul personalului medical, cu peste 87% faţă de ultima săptămână a anului 2020. Precizăm că această scădere este dublă faţă de cea înregistrată în rândul populaţiei generale, în aceeaşi perioadă de timp.
 
CNCAV apreciază activitatea întregului corp medical din România implicat în gestionarea pandemiei la toate nivelurile sistemului de sănătate şi salută efortul depus în tot acest timp, plătit chiar cu sacrificii de vieţi omeneşti.
 
Susţinerea principiului transparenţei şi comunicarea optimă a datelor şi informaţiilor de interes au reprezentat şi reprezintă deziderate prioritare, iar propagarea în spaţiul public a aspectelor care pot afecta credibilitatea şi încrederea opiniei publice faţă de CNCAV sunt de natură a induce în mod nejustificat confuzie în rândul populaţiei generale asupra desfăşurării  procesului de vaccinare, într-un mediu favorabil şi sigur.
 
Citiţi AICI comunicatul oficial.
 
Foto cu caracter ilustrativ