GRUPUL DE COMUNICARE STRATEGICA. COMUNICAT DE PRESĂ  . 5 februarie 2021, ora 13.00

Până astăzi, 5 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 740.732 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

686.692 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 2.580 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuţia pe judeţe a cazurilor per total şi a celor noi o regăsiţi în tabelul de mai jos.

Nr. crt.

Judeţ

Număr de cazuri confirmate(total)

Număr de cazuri nou confirmate

Incidenţa înregistrată la 14 zile

120013

1,9

43.

Cazuri noi nealocate pe judeţe

1454*

TOTAL

740.732

2.580

*Referitor la „cazurile noi nealocate pe judeţe”, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate şi centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică şi atribuite cazurile pozitive judeţului/localităţii de care aparţin persoanele infectate.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcţiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului Bucureşti şi al judeţelor. Mai jos aveţi graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcţiile de Sănătate Publică:

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 750 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuţia pe judeţe a acestor cazuri o regăsiţi în tabelul de mai jos.

TOTAL

Nr. Crt.

JUDEŢ

Probe pozitive la retestare

Până astăzi, 18.748 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 04.02.2021 (10:00) – 05.02.2021 (10:00) au fost raportate 73 de decese (46 bărbaţi şi 27 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Argeş, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Sibiu, Suceava, Timiş, Vaslui, Ilfov şi Bucureşti.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 4 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 8 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 17 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 19 decese la categoria de peste 80 de ani.

68 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, 4 pacienţi decedaţi nu au prezentat comorbidităţi, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.

În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.483. Dintre acestea, 954 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 5.548.136 de teste RT-PCR şi 151.566 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.310 teste RT-PCR (16.316 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 8.994 la cerere) şi 7.442 de teste rapide antigenice.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate şi rezultatele a 217 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore şi transmise până la data de 5 februarie a.c.

Pe teritoriul României, 39.641 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 10.154 persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 58.489 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 157 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.094 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 1.049 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ziua de 4 februarie, 5.301 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.030.800 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliţiei, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 Cod Penal.