42.000 doze de vaccin Moderna vor ajunge vineri, în România
42.000 doze de vaccin Moderna vor ajunge vineri, 5 februarie, la Institutul Naţional de Cercetare– Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino” anunţă Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse la Bucureşti pe cale terestră. În total, România a primit în cele trei tranşe 77.600 de doze de vaccin Modernă.
Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.
Ca urmare a primirii autorizaţiei din partea ANMDMR, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: produse în acord cu art. 806 din Legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice, respectiv produse cu distribuţie în „lanţul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute).
Joi 4 februarie a început administrarea de vaccinuri Modernă din cele două tranşe sosite până în prezent în România.
Recomandarea pentru vaccinul Modernă este de adiministrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Modernă are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.
 
Sursă: Comunicat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea/Prefectura jud. Prahova
 
Foto cu caracter ilustrativ