„Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranţa copilului tău!“.Noua campanie naţională lansată de IGSU, E.ON şi Delgaz Grid (video)
 
-Proiectul îşi propune conştientizarea adulţilor asupra importanţei supravegherii copiilor şi a respectării regulilor de siguranţă în locuinţe;
 
-Peste 100 de copii şi-au pierdut viaţa în incendii la locuinţe, în ultimii opt ani, iar majori-tatea erau nesupravegheaţi la momentul producerii incidentului;
 
-În cei opt ani de parteneriat, IGSU, E.ON şi Delgaz Grid au derulat mai multe campanii de siguranţă ale căror mesaje au ajuns la milioane de români.
 
Potrivit sondajului realizat de IRES pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), unul din patru români recunoaşte că îşi lasă copiii mai mici de 10 ani nesuprave-gheaţi în locuinţă. De asemenea, 64% dintre cei chestionaţi consideră că supravegherea permanentă a copiilor este cel mai important lucru pentru asigurarea securităţii micuţilor în casă sau gospodărie.
 
Totodată, potrivit datelor IGSU, în ultimii opt ani, 378 de copii au fost victime ale in-cendiilor la locuinţe, iar 104 dintre aceştia şi-au pierdut viaţa. Majoritatea au fost lipsiţi de supraveghere din partea adulţilor, la momentul producerii incendiilor.
 
Folosirea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice sau a mijloacelor de încălzire sunt prin-cipalele cauze care, an de an, curmă vieţi în rândul celor mici. Astfel, conform sondajului IRES, 8% dintre români recunosc că au folosit improvizaţii pentru sobe, coşuri de fum sau centrale pe lemne. De asemenea, 6% admit că au făcut improvizaţii la instalaţii electrice, iar 3% la instalaţiile de gaz. Peste jumătate dintre românii chestionaţi au declarant că nu au un detector de gaz, 72% nu au stingător de incendii, iar 81% nu au detector de fum. Mai mult, 44,5% dintre cei care deţin coş de fum nu apelează la personal specializat, cel puţin o dată pe an, pentru verificarea ori curăţarea acestuia.
 
Copiii rămân categoria cea mai vulnerabilă, atunci când vorbim despre incendii produse la locuinţe sau gospodării. În cele mai multe situaţii ei nu pot aprecia pericolele din jur şi le lipseşte puterea de a se salva din calea focului. Din totalul celor care şi-au pierdut viaţa, aproximativ 69% provin din mediul rural, iar 31% din mediul urban.
 
De aceea, conştientizarea adulţilor cu privire la responsabilitatea ce le revine în ceea ce priveşte respectarea măsurilor de siguranţă în locuinţe este obiectivul principal al campaniei naţionale “Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranţa copilului tău”, lansată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în parteneriat cu E.ON şi Delgaz Grid.
 
Astfel, spoturile proiectului vor fi difuzate începând de astăzi pe posturile TV şi în mediul online şi vor aduce în prim-plan reprezentanţi de seamă ai categoriilor profesionale care se bucură de credibilitate şi respect din partea populaţiei, cum ar fi: pompieri, profesori, medi-ci, preoţi, actori. Fiecare personaj din clipurile campaniei trage un semnal de alarmă în rân-dul celor care sunt responsabili de siguranţa copiilor, care pot deveni victime ale neglijenţei sau neatenţiei adulţilor, fie ei bunici, părinţi sau aparţinători.
 
Supravegherea micuţilor, pregătirea corespunzătoare a instalaţiilor de încălzire, curăţarea coşurilor de fum, obligatoriu înainte de venirea sezonului rece (cu personal autorizat), verifi-carea instalaţiilor, repararea defecţiunilor de către specialişti sunt câteva dintre regulile principale care trebuie respectate, astfel încât copiii şi ceilalţi membri ai familiei să fie în siguranţă.
 
Despre parteneriatul dintre E.ON, Delgaz Grid şi IGSU
 
Încheiat între IGSU şi E.ON România în luna septembrie 2012, parteneriatul „Împreună pen-tru Siguranţă ” a constat în derularea, la nivel naţional, a mai multor campanii comune de in-formare şi conştientizare a cetăţenilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării ne-corespunzătoare a surselor de energie, fie că vorbim de electricitate sau de gaze naturale.
 
Astfel, în ultimii ani au fost derulate campaniile: “F.O.C – Flăcările Omoară Copii” (lansată în septembrie 2012), destinată conştientizării pericolelor la care sunt expuşi copiii lăsaţi singuri sau nesupravegheaţi în casă, urmată de “R.I.S.C.- Renunţă! Improvizaţiile sunt Catastrofale!” (lansată în noiembrie 2012), respectiv „R.I.S.C. – Siguranţa NU e un joc de noroc!” (decembrie 2013). Acestea şi-au propus nu doar să informeze şi să sensibilizeze populaţia, ci şi să schimbe în timp, comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie. De asemenea, în 2015, E.ON România s-a alăturat campaniei „Nu tremur la cutremur”, iniţiată de Ministerul Afacerilor Interne şi derulată la nivel naţional prin IGSU. 
 
Începând cu  anul 2016, pornind de la preocuparea reducerii numărul de victime şi a pagubelor materiale, cele două părţi au iniţiat şi derulat , sub egida R.I.S.C., campania de informare preventivă a populaţiei cu sloganul „Mai bine previi, decât să nu fii!”, pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie.
 
La acţiunile desfăşurate sub egida parteneriatului au participat, în toţi aceşti ani, peste 6 milioane de oameni, jumătate dintre aceştia fiind copii.
 
Despre IGSU
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost înfiinţat în data de 15 decembrie 2004, prin fuziunea Comandamentului Protecţiei Civile şi Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari, ca unitate subordonată Ministerului Afacerilor Interne. La nivel naţional, IGSU coordonează toate organizaţiile implicate în managementul situaţiilor de urgenţă, în concordanţă cu principiile existente pe plan internaţional, specifice ONU, NATO, UE şi altor organisme la care România este parte/a aderat.
 
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 15 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,2 milioane de clienţi.
 
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de aproape 81.900 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,3 miliarde de euro.