Legea carantinei si izolarii a intrat in vigoare,incepand de astazi
 
Românii vor putea fi din nou introduşi în izolare sau carantină dacă sunt depistaţi pozitivi la testul COVID, potrivit noii legi care a intrat în vigoare astăzi.
Principalele prevederi ale legii carantinei, potrivit Ştirilor Pro TV, sunt:
 
Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale virusului, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maximum 48 de ore. Medicul poate recomanda prelungirea acestei măsuri.
 
Carantina se va face de acum la domiciliul persoanei vizate, într-o altă locuinţă aleasă de persoana vizată sau într-un spaţiu special al autorităţilor, la cerere.
 
În carantină pot fi plasaţi toţi cei care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat pe baza datelor transmise la nivel naţional sau internaţional de autorităţile competente.
 
Dacă cineva refuză carantina sau dacă încalcă măsura carantinei, deşi iniţial a consimţit-o, medicul sau organul de control recomandă iar direcţia de sănătate publica decide, în cel mult 8 ore, plasarea persoanei respective în carantină instituţionalizată dacă se constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase.
 
Orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative emise în baza noii legi a carantinei, acesta fiind şi motivul pentru care CCR a declarat neconstituţională OUG.
 
În cazul minorilor, măsura izolării se instituie la domiciliul aparţinătorului, sau la locaţia declarată de acesta.
 
Institutul Naţional de Sănătate Publică este obligat să transmită în fiecare zi numărul de teste făcute unor persoane netestate anterior, separat de retestările persoanelor deja infectate sau vindecate.
 
Sursă: https://www.observatorulph.ro
 
Foto cu caracter ilustrativ