Cum vor primi credincioşii Lumina Sfântă. Acord între MAI şi Patriarhia Română
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat marţi seară că a fost semnat un acord între MAI şi Patriarhia Română care prevede acordarea sprijinului pentru împărţirea luminii şi a sfintelor paşti pentru credincioşi.
Declaraţiile făcute de Marcel Vela:
 
Vă prezint acordul semnat între MAI şi Patriarhie. Având în vedere numărul mare de credincioşi, MAI vine în sprijinul BOR executând misiuni de ajutor pentru clerici şi credincioşi. Vom ajuta BOR la împărţirea sfintelor paşti cât şi a luminii sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii.
 
Tinând cont de decretele prezidenţiale, cât şi de prevederile ordonanţelor militare, astăzi am semnat împreună cu PF Daniel un acord de susţinere şi sprijin din partea tuturor forţelor coordonate în starea de urgenţă.
 
Având în vedere dorinţa de a se oferi credincioşilor ortodocşi o anumită consolare prin distribuirea paştilor, s-au stabilit următoarele:
 
Pâinea binecuvântată va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri şi sâmbătă, între 7 şi 17 în toate parohiile din patriarhia română, în locurile special amenajate de către personalul bisericii şi de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecţie, exact ca la magazinele comerciale.
 
În declaraţie, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea sfintelor paşti” şi va trece numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă.
 
Forţele de ordine vor asigura ordinea publică pe toată perioada împărţirii sfintelor paşti.
 
Pentru credinciosii bolnavi şi cei peste 65 de ani, paştele va fi distribuit la domiciliu, vineri şi sâmbătă, sau în prima zi de paşti, cu respectarea măsurilor de protecţie. 
 
Distribuirea luminii se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică existente aflate în misiune începând cu ora 20:00.
 
Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei respectând regulile de distanţare socială, să fie evitată formarea grupurilor mai mari de 3 persoane. În zonele carantinate, sfânta lumină va fi dusă cu autorul personalului MAI de la centrele episcopale la parohii.
 
În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor şi voluntarilor.
 
Echipajele care acţionează în posturile fixe cât şi cele de la punctele de frontieră vor oferi sfânta lumina personelor aflate în trafic sau celor care tranzitează frontiera.
 
 
Foto cu caracter ilustrativ si Digi 24