
Comunicat D.N.A.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 14 noiembrie 2023, a inculpatului NECHITA CONSTANTIN, angajat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2019-2022, inculpatul Nechita Constantin, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins şi primit de la 23 de persoane sume semnificative de bani, totalizând 95.700 de lei şi 8.700 de euro, pentru a-şi exercita influenţa pe care acesta ar fi lăsat să se înţeleagă că ar avea-o asupra unor funcţionari publici din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui sau din cadrul altor instituţii publice.
Sumele de bani respective ar fi fost pretinse şi primite de inculpat pentru “a rezolva” diversele solicitări ale persoanelor respective, referitoare la:
- angajarea în cadrul DGASPC Vaslui sau în cadrul altor instituţii publice,
- acordarea atestatelor de asistent maternal,
- acordarea plasamentului familial al minorilor,
- aprobarea dosarelor de încadrare în grad de handicap şi obţinerea pensiilor de invaliditate.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 15 noiembrie 2023, inculpatul Nechita Constantin urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală faţă de alte 22 persoane, persoane fizice, având calitatea de suspecţi pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
Anterior, în cursul zilei de 14 noiembrie 2023, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 25 locaţii, situate pe raza judeţelor Vaslui şi Galaţi.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Foto ilustrativ