D.N.A., sinteza  cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna octombrie 2023

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna octombrie 2023, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

- RÎMBU VASILE, la data faptei manager suspendat al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

- MAMCIUC DANA – MIHAELA, la data faptei şefa Serviciului Juridic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii martie 2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a fost înregistrat un dosar penal, ce avea ca obiect săvârşirea infracţiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor” şi „abuz în serviciu” ce ar fi fost comise de presupuse persoane din conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, printre care şi managerul Rîmbu Vasile.

În cursul urmăririi penale, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au formulat mai multe adrese către Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, prin care au solicitat relaţii cu privire la aspectele care făceau obiectul cercetărilor.

În acest context, la data de 01 mai 2020, inculpata Mamciuc Dana-Mihaela, la solicitarea inculpatului Rîmbu Vasile şi în scopul de a-i asigura acestuia din urmă posibilitatea a-şi pregăti o strategie de apărare în vederea evitării atragerii răspunderii penale, i-ar fi transmis, printr-un intermediar, informaţii nedestinate publicităţii în posesia cărora ar fi intrat în calitate de şefă a Serviciului Juridic din cadrul unităţii medicale respective.

Concret, inculpata i-ar fi transmis managerului, suspendat în acea perioadă, conţinutul adreselor formulate de procurori, natura documentelor solicitate, precum şi date cu privire la poziţia exprimată de directorul medical al spitalului, în cuprinsul unui înscris destinat exclusiv organelor de urmărire penală, în care ar fi făcut referiri la persoana numitului Rîmbu Vasile.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.

2. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 702/VIII/3 din 19 iulie 2022, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei inculpatei:

AURELIAN RODICA, la data faptei şefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- instigare sub forma participaţiei improprii la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

- instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,

- fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,

- sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată,

- uz de fals, în formă continuată.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În prezenta cauză au fost cercetate aspecte referitoare la săvârşirea unor presupuse infracţiuni de către persoane din conducerea primăriei municipiului Timişoara în legătură cu modalitatea de organizare a unor concursuri de angajare, atât pentru posturi de conducere, cât şi pentru posturi de execuţie, în luna decembrie 2015 şi în perioada 2018 - 2019.

În contextul menţionat mai sus, inculpata Aurelian Rodica, în calitate de şefă a Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, ar fi înlocuit în dosarele de concurs a 20 persoane lucrările predate de acestea cu altele în care erau trecute răspunsurile corecte. În lucrările respective răspunsurile corecte ar fi fost trecute atât de inculpată cât şi de alte trei subordonate (două dintre ele au încheiat cu procurorii anticorupţie câte un acord de recunoaştere a vinovăţiei).

Urmarea acestor demersuri ar fi fost faptul că persoanele respective ar fi promovat concursurile şi ulterior, prin dispoziţiile primarului municipiului Timişoara, care ar fi acţionat fără vinovăţie, ar fi fost numite în posturi de consilier, inspector de specialitate, director executiv etc.

În prezenţa apărătorului, inculpata a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi a fost de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- trei ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani şi interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Timiş.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

Persoană fizică, la data faptei reprezentant legal al Asociaţiei Crescătorilor de taurine Stânişoara Pipirig, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:

- de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,

- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

Asociaţia Crescătorilor de taurine Stânişoara Pipirig, judeţul Neamţ, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:

- folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,

- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2016-2020, inculpatul, reprezentant legal al Asociaţiei Crescătorilor de taurine Stânişoara Pipirig, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai multe documente (tabele centralizatoare) în care ar fi fost consemnate date false, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată.

În realitate, la datele depunerii celor cinci cereri de plată, o parte dintre persoanele înscrise în centralizatoarele susmenţionate nu ar fi fost membri ai Asociaţiei Crescătorilor de taurine Stânişoara Pipirig şi nu şi-ar fi exprimat acordul privind depunerea cererilor de plată la APIA de către Asociaţie. În aceste condiţii, Asociaţia Crescătorilor de taurine Stânişoara Pipirig nu ar fi îndeplinit una dintre condiţiile de eligibilitate (nu ar fi asigurat încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha) necesară pentru obţinerea fondurilor.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obţinut fonduri nerambursabile în sumă totală de 3.125.910 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ZOTA OVIDIU, agent agricol în cadrul primăriei comunei Dealu Morii, judeţul Bacău, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:

- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată,

- fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2015-2020, inculpatul Zota Ovidiu, în calitatea menţionată mai sus, ar fi emis pe numele altei persoane mai multe adeverinţe (în care au fost consemnate date false) pe care, aceasta din urmă, le-ar fi depus ulterior la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plăţi pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

Prin aceste demersuri, ar fi fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 22.095 lei, sumă de bani ce a fost restituită în totalitate de către persoana respectivă Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.

Anterior, în cauză, între procurorii anticorupţie şi alte două persoane (una dintre ele fiind beneficiara fondurilor nerambursabile) au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, fiind stabilită o pedeapsă de un an şi patru luni închisoare cu suspendarea executării acesteia pe durata unui termen de supraveghere de doi ani

5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a unei inculpate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 16 ianuarie 2017, inculpata ar fi încheiat şi semnat un contract de finanţare cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale privind proiectul „Înfiinţare atelier de tricotat şi croşetat în comuna Şimian, judeţul Mehedinţi”, care prevedea acordarea, în 2 tranşe, a unei finanţări de 70.000 de euro (echivalentul a maxim 317.730 lei) pentru ca, în esenţă, beneficiarul să achiziţioneze un teren, să edifice pe acesta o construcţie, pe care să o doteze ca atelier în care să îşi desfăşoare activitatea asumată în proiect şi să comercializeze produsele realizate.

La data de 15 februarie 2017, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale ar fi virat către inculpată prima tranşă a finanţării, respectiv 222.411 lei, reprezentând 70% din valoarea sprijinului financiar nerambursabil.

În contextul menţionat mai sus, inculpata nu ar fi realizat niciun demers pentru îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în contractul de finanţare, aceasta asumându-şi angajamente exclusiv pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate în vederea primirii sprijinului financiar nerambursabil, iar toţi banii primiţi din prima tranşă fiind retraşi şi folosiţi de inculpată fără a putea indica o dovadă concretă privind realizarea în vreun fel a activităţilor asumate în calitate de beneficiar al finanţării.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 222.411 lei reprezentând întreaga valoare a finanţării nerambursabile acordată beneficiarului la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate de la data decontării tranşei I şi până la data plăţii efective, conform Codului de Procedură Fiscală.

În prezenţa avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani şi interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost înaintate la Tribunalul Mehedinţi.

6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a inculpatului ABAGIU CICERON, la data faptei brancardier în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, jud. Dolj, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, în formă continuată.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2021 – februarie 2022, inculpatul Abagiu Ciceron ar fi pretins suma totală de 22.500 euro, de la cinci persoane diferite, ulterior primind de la acestea sumele totale de 12.500 euro şi 30.000 lei, pentru a interveni pe lângă medici şi/sau funcţionari cu atribuţii manageriale din cadrul unor unităţi spitaliceşti aflate pe raza judeţului Dolj, prevalându-se de o presupusă influenţă pe lângă aceştia, în scopul favorizării angajării acelor persoane ori a unor membri de familie ai acestora în domeniul medical.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, asupra bunurilor imobile şi mobile (atât a bunurilor prezente cât şi a bunurilor viitoare), aparţinând inculpatului Abagiu Ciceron, respectiv asupra sumei de 400 de lei, ridicată cu ocazia surprinderii în flagrant a inculpatului, până la concurenţa sumelor de 12.500 de euro şi 30.000 lei.

În prezenţa avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- o pedeapsă de doi ani şi şase luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani şi interzicerea unor drepturi.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost înaintate la Tribunalul Mehedinţi cu propunerea de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Cu referire la toate cauzele anterior menţionate, facem precizarea că trimiterea în judecată şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

COMUNICAT D.N.A.

Foto ilustrativ