1 din 2 români se teme că un cutremur sau un incendiu i-ar putea afecta locuinţa

 Cutremurul şi incendiul continuă să fie principalele riscuri de care se tem românii atunci când vine vorba despre locuinţele lor (peste 50%), conform celui mai nou studiu sociologic realizat de IRES la solicitarea UNSAR. Acest top al riscurilor este completat de furtuni şi vijelii (29% dintre români), explozii (22%), inundaţii naturale (21%), furturi (18%) şi alunecări de teren (13%).

 Riscul de cutremur este conştientizat în special de românii cu vârste de peste 50 de ani, iar riscul de incendiu este conştientizat mai mult de către cei cu vârste între 18-35 de ani, din zona de Sud, Bucureşti şi Dobrogea.

Faptul că românii sunt tot mai conştienţi de riscurile la care sunt expuşi şi vor să afle mai multe despre formele de protecţie financiară la care au acces ne determină să accelerăm demersurile noastre de informare - pentru ca fiecare dintre noi să fie #sigurACASĂ alături de cei dragi”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Preşedinte & Director General al UNSAR.

 Este foarte important de reţinut faptul că, pentru toate aceste riscuri care îi preocupă pe români atunci când se gândesc la locuinţele lor, există soluţii complete de asigurare, în funcţie de tipul locuinţei deţinute. Astfel, asigurarea facultativă a locuinţei reprezintă soluţia potrivită pentru diverse situaţii neplăcute, indiferent că vorbim despre incendii, furtuni, vijelii, explozii, inundaţii, furt, alunecări de teren etc. Trebuie doar să alegem să primim consultanţa potrivită din partea specialiştilor în asigurări.

Reamintim faptul că, anul trecut, companiile de asigurări membre UNSAR au achitat proprietarilor de locuinţe despăgubiri de peste 43,3 milioane lei doar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii locuinţelor, în baza asigurărilor facultative.

Incendiul este riscul care provoacă cele mai importante daune locuinţelor noastre, dar care, totodată, poate avea impact şi asupra vecinilor noştri. Din acest motiv, şi nu numai, o asigurare care să răspundă specificului locuinţei va face mereu diferenţa în cazul ivirii unor situaţii nefericite”, a completat Alina BĂRBULESCU, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

Despre UNSAR

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurările reprezintă un sector - cheie al economiei româneşti, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asiguratorii din România Membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 1.8 miliarde EUR pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane EUR în fiecare zi calendaristică.

Despre IRES

Înfiinţat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie– IRES activează pe piaţa de cercetare din România şi funcţionează ca un think tank independent, o parte dintre studiile şi proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societăţii româneşti. „Suntem una dintre cele mai mari companii româneşti de cercetare de piaţă şi oferim soluţii integrate pentru clienţii noştri – organizaţii multinaţionale, naţionale şi locale, instituţii şi organizaţii din România, dar şi din străinătate– care înţeleg valoarea cercetării în evoluţia lor pe termen lung. IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) şi ne realizăm activitatea la cele mai înalte standarde profesionale, respectând practicile internaţionale în acest domeniu.

Comunicat:IRES-Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie