Fost director general şi comercial în cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), trimis în judecată de către D.N.A.
 
În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 360/VIII/3 din. 29 martie 2023 şi nr. 608/VIII/3 din 24 mai 2023, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a inculpatului 
IVAN GEORGE-ALEXANDRU, fost director general şi comercial în cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), pentru săvârşirea infracţiunilor de:
       - complicitate la trafic de influenţă,
       - trafic de influenţă,
       - folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
În intervalul 11 – 14 ianuarie 2022, o persoană trimisă în judecată anterior (comunicat 608/VIII/3 din 24 mai 2023), prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins de la angajatul unei societăţi comerciale (martor în cauză) o sumă de 10.000.000 euro, lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra ministrului transporturilor şi promiţând că îl va determina pe acesta să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lui de serviciu, în legătură cu prelungirea pe o perioadă de cinci ani de zile a contractului de asociere în participaţiune pentru exploatarea unor spaţii comerciale, încheiat între CNAB şi societatea unde lucra martorul.
În data de 03 octombrie 2022, acelaşi inculpat trimis în judecată anterior, împreună cu Ivan George-Alexandru, ar fi pretins de la aceeaşi persoană, o sumă necuantificată iniţial, lăsând să se creadă că ar avea influenţă asupra directorului general al CNAB şi asupra ministrului transporturilor şi promiţând că îi vor determina pe aceştia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu, în legătură cu prelungirea pe o perioadă de 1 an de zile a contractului de asociere în participaţiune pentru exploatarea spaţiilor comerciale încheiat între CNAB şi societatea unde lucra martorul. Cuantumul pretinderii a fost individualizat în data de  05 octombrie 2022 la suma de 1.200.000 de euro şi adus la cunoştinţa martorului de către inculpatul Ivan George-Alexandru.
În datele de 14.02.2022 şi 15.02.2023, inculpatul Ivan George-Alexandru, în contextul etapei nepublice interne, reprezentată de redactarea în cadrul CNAB a unui caiet de sarcini pentru o achiziţie având ca obiect servicii de consultanţă, ar fi permis în mod direct accesul unui martor la informaţii din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicităţii, prin indicarea către acesta de date din conţinutul caietului de sarcini (prima zi) şi prin predarea acestui caiet de sarcini (a doua zi), anterior publicării acestuia, în data de 18 mai 2022, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.
 
Anterior, prin decizia penală din data de 05 octombrie 2023, judecătorii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti au dispus restituirea la DNA a acordului de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat anterior între procurorii anticorupţie şi inculpatul Ivan George-Alexandru.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Foto:DIGI24.RO