Fostul director al Centrului de Calificare şi Instruire Feroviară şi alţi angajaţi ai instituţiei, trimişi în judecată de DNA
Comunicat D.N.A.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
 
OŢOIU MARCEL şi PUŢANU CLAUDIU FLORIN, la data faptelor director general respectiv director general adjunct al Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară (CENAFER), în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
 
DINU VASILE, la data faptelor director al Direcţiei Logistice din cadrul Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară (CENAFER), în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
 
LEHOVIDA RADU VASILE, la data faptelor expert 1A în cadrul Centrului Naţional de Calificare şi Instruire Feroviara (CENAFER), în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 
- fals intelectual, în formă continuată,
 
Persoană fizică, administrator al  S.C. Naca Project S.R.L,  în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, 
 S.C. NACA PROJECT S.R.L., în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
 
Persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2016 - 2019, inculpaţii Oţoiu Marcel, Puţanu Claudiu Florin şi Dinu Vasile, în calităţile menţionate mai sus, beneficiind de ajutorul inculpatului Lehovida Radu Vasile, cu încălcarea prevederilor legislaţiei primare, ar fi încheiat cu  SC Naca Project S.R.L trei contracte care ar fi avut ca obiect achiziţia unor servicii de reparare şi întreţinere sisteme de pază electronică, pentru 10 sisteme instalate la imobile ale CENAFER. 
Serviciile respective ar fi fost achiziţionate de instituţia publică în condiţiile în care societatea respectivă nu ar fi deţinut o licenţă specială, eliberată de I.G.P.R., pentru efectuarea acelor activităţi, iar în perioada încheierii primelor două contracte firma nu ar fi avut niciun salariat.
În contextul menţionat mai sus, inculpatul Lehovida Radu Vasile, fiind desemnat membru al comisiei de recepţie, ar fi întocmit şi semnat 26 procese-verbale de recepţie prin care ar fi atestat în fals faptul că serviciile ce au făcut obiectul celor trei contracte ar fi fost prestate. 
Cu toate acestea, CENAFER a achitat integral către SC Naca Project S.R.L contravaloarea totală (273.031 lei) a serviciilor contractate deşi în realitate acestea nu ar fi fost prestate.
 
În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparţine S.C. Naca Project S.R.L.
 
CENAFER s-a constituit parte civilă în procesul penal.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză.
 
        Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de ne  vinovăţie.
      Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 
Foto ilustrativ