Şeful ITSCR Bihor, Cristin Viorel Ţepele, reţinut  de procurorii D.N.A.Este  acuzat de luare de mită

COMUNICAT Direcţia  Naţională Anticorupţie

 În cauza mediatizată prin comunicatele nr. 952/VIII/3 şi 954/VIII/3 din  04 octombrie 2023, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 04 octombrie 2023, a suspecţilor:

ORHA IOAN, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, pentru comiterea infracţiunilor de:

- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată,

- luare de mită în formă continuată,

ŢEPELE CRISTIN VIOREL, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.

În aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 04 octombrie 2023, faţă de inculpaţii:

BAICU SORIN GELU, POP MIRCEA MIHAI şi ŞOFRON VASILE, toţi trei inspectori de trafic rutier în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, pentru comiterea unor infracţiuni de: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, săvârşite în formă simplă sau continuată,

POPOVICI FLORIN MĂDĂLIN, viceprimar al comunei Sârbi, judeţul Bihor, pentru comiterea infracţiunilor de:

- dare de mită,

- complicitate la dare de mită,

- efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Infracţiunile reţinute în sarcina celor cinci inspectori de trafic rutier ar fost comise tot în legătură cu protecţia” asigurată mai multor societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii nedestinate publicităţii referitoare la controalele pe care aceştia urmau să le desfăşoare şi nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare cu privire la încălcările legii pe care le-ar fi constatat (depăşirea masei maxime autorizate de transport, lipsa licenţei de transport, etc.).

În plus precizăm că, în lunile august 2021 şi noiembrie 2022, pentru serviciile” amintite mai sus, suspectul Ţepele Cristin Viorel ar fi primit de la un om de afaceri şi de la inculpatul Popovici Florin Mădălin, care ar fi administrat în fapt o societate comercială cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri, materiale de construcţii în valoare de 2.856 lei şi echivalentul în lei a sumei de 5.000 euro.

Suspecţilor şi inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 şi 309 Cod de procedură penală.

La data de 05 octombrie 2023, Durlea Bogdan Ştefan şi Ţepele Cristin Viorel urmează să fie prezentaţi Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Foto ilustrativ