Adjunctul Administraţiei Spitalelor din Bucureşti a fost reţinut pentru luare de mită, iar managerul Spitalului Colentina pentru dare de mită şi delapidare
COMUNICAT D.N.A.
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 936/VIII/3 din 18 septembrie 2023, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 septembrie 2023, a inculpaţilor:
 PLUTĂ CRISTIAN, director adjunct al Administraţiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucureşti (A.S.S.M.B.), pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- luare de mită, (două fapte),
- permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
CRISTESCU GEORGE-MIREL, manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- dare de mită,
- delapidare, 
Administratorul unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită,
Persoană fizică, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de:
- instigare la dare de mită,
- complicitate la dare de mită,
- complicitate la permiterea accesului la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În cauză a mai fost dispusă măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18 septembrie 2023, a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la permiterea accesului  la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
1. La data de 19 iunie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit de inculpatul Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcţia de manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti. Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului Bucureşti o propunere care a stat la baza numirii  inculpatului Cristescu George Mirel în funcţia respectivă. „Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către persoana fizică, reţinută în prezenta cauză.
2. În perioada 28 august – 03 septembrie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit, prin intermediul aceleiaşi persoane fizice, de la omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, suma de 306.439 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, ce reprezenta un procent de 5% din valoarea facturilor plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuţia unor lucrări de reparaţii, reabilităţi şi modernizări la unităţile sanitare şi imobilele aflate în administrarea Administraţiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucureşti. Acordul respectiv ar fi fost încheiat la data de 04 aprilie 2023 de către A.S.S.M.B. cu o asociere de firme din care făcea parte şi societatea comercială administrată de omul de afaceri, iar suma de bani menţionată mai sus ar fi fost remisă în scopul plăţii facturilor la timp şi a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.
3. În luna august 2023, inculpatul Plută Cristian ar fi transmis, prin intermediul celor doi inculpaţi, persoane fizice, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziţie publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENŢĂ TIP P1”, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societăţii comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitaţii publice având obiectul de mai sus.
4. După numirea în funcţia de manager al Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, la data de 23 iunie 2023, inculpatul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituţiei pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajaţii spitalului) ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu aceşti bani, inculpatul ar fi achiziţionat prin intermediul sistemului  de fidelitate trei telefoane mobile şi trei ceasuri tip smart, bunuri pe care şi le-ar fi însuşit.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 19 septembrie 2023, cei patru inculpaţi reţinuţi urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Foto ilustrativ