Tragedie în Crevedia. 58 răniţi şi două  decese, după mai multe explozii  la un depozit GPL (video)
Sâmbătă seara, în jurul orei 19.00, la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, la staţie GPL (ilegală) au avut loc mai multe   explozii  urmate de un incendiu masiv.
În urma exploziilor  au ajuns la spital 58 de răniţi, din care 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi).
IGSU  a activat Planul Roşu de Intervenţie şi a fost emis un mesaj Ro-Alert.
A  fost fost formată o zonă de protecţie  la  peste 800 m, circa 3.000 de oameni fiind evacuaţi din casele lor. 
Opt case au fost distruse, alte 11 au fost avariate.
La  MAI şi  la M.S. a fost formată o celulă de criză.
Victimele au fost transportate la  12 spitale din Bucureşti şi 2 din ţară.
 Mecanismul European de Protecţie Civilă a fost activat, mai mulţi răniţi au fost  transportaţi la spitale din Norvegia, Germania, Italia, Belgia şi Austria.
Trei pacienţi intubaţi la Spitalul Floreasca nu pot fi transportaţi la spitale din afară din cauza stării foarte grave în care se află.
 ISU Dâmboviţa a anunţat că incendiul a fost localizat,iar  pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăţi a fost oprit.
 Planul Roşu de Intervenţie a fost ridicat în jurul orei 3 dimineţa.
 Familiile evacuate  vor  avea la dispoziţie locuri de cazare în zonă şi vor primi ajutoare, a precizat  preşedintele CJ Dâmboviţa.
Au fost alocate două numere de urgenţă la care rudele victimelor pot suna pentru a afla informaţii despre starea acestora.
Acestea sunt 021.206.93.97 şi 021.206.93.98.
 Firma care deţinea staţia GPL ar aparţine fiului primarului din Caracal şi nu avea autorizaţie de funcţionare. 
 Potrivit unor surse, prima explozie ar fi  pornit de la o ţigară aprinsă  de una dintre persoanele care participau la transferul de GPL între două dintre cisternele aflate în depozit.
”La data de 26 august a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Răcari au fost sesizaţi prin SNUAU 112 cu privire la faptul că la o staţie de alimentare cu gaz petrolier lichefiat, din localitatea Crevedia, a avut loc o explozie”, a precizat  IJP Dâmboviţa.
Un raport al ISU întocmit în 2020 semnalează neregulile constatate la firma din Crevedia la controlul care a avut loc în acel an. Pompierii au constatat că firma folosea pompe neomologate şi nu era respectată distanţa legală faţă de case şi liniile de electricitate. Situaţiile au fost semnalate către şapte instituţii, potrivit unui document obţinut în exclusivitate de Digi24. 
Citeşte mai mult la: https://www.digi24.ro/video/pompierii-au-informat-sapte-institutii-despre-neregulile-de-la-firma-din-crevedia-2481811
 
Comunicat IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania.
La data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa s-au produs mai multe explozii la o staţie GPL, eveniment soldat cu 58 de victime, după cum urmează: 
8 victime după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) şi 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);
50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare  din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme. 
Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti si 2 jandarmi).
La momentul raportării (ora 2:00), 54 persoane sunt internate în diverse secţii ale unităţilor sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate. 
Odată cu activarea Planului Roşu de Intervenţie, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la faţa locului au fost angrenate următoarele forţe de intervenţie :
ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanţe SMURD , 2 puncte medicale avansate.
ISU BIF - 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboţi, 1 autospecială de stingere cu pulbere şi azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanţe SMURD, 4 ambulanţe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare.
 ISU PH - 3 autospeciale de stingere.
1 elicopter SMURD
 9 echipaje SAJ Dâmboviţa
IGPR – 29 de poliţişti;
 IGJR – 30 de Jandarmi.
Totodată, pentru protecţia cetăţenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranţă pe o distanţă de aproximativ 800 metri faţă de locul intervenţiei şi au fost evacuaţi preventiv aproximativ 3.000 locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert.
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în prezenţa premierului României, Marcel Ciolacu, şi a ministrului afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a fost constituită o celulă de criză, care a reunit şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Pe lângă aspectele operaţionale destinate gestionării optime a acestei situaţiei complexe, au fost operaţionalizate şi două linii TELVERDE, unde aparţinătorii victimelor exploziei din judeţul Dâmboviţa au putut afla informaţii despre starea celor afectaţi de acest nefericit eveniment.
Urmare acestui eveniment, a  fost activat Mecanismul European de Protecţie Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgenţă a transferului pacienţilor puternic afectaţi, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arşi.
Astfel, primii pacienţi vor fi transferaţi cu o aeronavă aflată în dotarea MAPN, la o unitate sanitară din Bruxelles, urmând ca pe parcursul zilei să se realizeze şi altele, în vederea efectuării intervenţiilor medicale de specialitate.”
ISU Prahova, mobilizare pentru donare de sânge.
”Suntem copleşiţi de tristeţe în aceste momente şi nu izbutim să găsim cuvinte care să exprime ceea ce simţim. 
Am privit cu sufletul la gură tot ceea ce s-a întâmplat, gândindu-ne la colegii noştri care au mers acolo să îşi facă DATORIA şi la cât de nedrept este că trebuie să treacă prin asemenea momente de groază. 
Suntem alături de ei şi de familiile greu încercate în aceste momente. Pompierii sunt o familie, dau zilnic lecţii despre dedicare şi camaraderie. Este momentul în care trebuie sa fim solidari pentru ei! 
Mâine, 28.08.2023, ne vom prezenta la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti, pentru a face un minim de efort pentru colegii noştri.
Împreună suntem mai puternici!”
Prahovenii pot dona sânge, începând de mâîine.
Potrivit Directorului Centrului de Transfuzii Ploieşti, dr. George Hanganu,  doritorii vor putea dona sânge începând de luni, 28 august, începând cu ora 07.30, la  C.T.S. PLOIEŞTI- Soseaua Vestului, Nr. 24 A.
Foto:IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania.
Video:Antena 3/CNN,DIGI24 şi EURONEWS.RO