Inspector General Şcolar al I. J.Ş. Mureş este urmărit penal de către DNA

Ca răspuns la solicitările transmise de către reprezentanţi ai mass media, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul

PĂŞCAN SABIN GAVRIL, la data faptelor Inspector General Şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de:

- instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

- luare de mită (două fapte).

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

 În perioada organizării examenului de bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2023, suspectul Păşcan Sabin Gavril, în calitatea menţionată mai sus, ar fi determinat persoanele implicate în supravegherea desfăşurării probei de matematică să ajute o persoană să promoveze acest examen.

În acelaşi context, inspectorul general şcolar ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 3.000 euro pentru a ajuta o altă persoană să promoveze examenul de bacalaureat.

În data de 14 martie 2023, suspectul Păşcan Sabin Gavril, după ce ar fi aprobat transferul unui şcolar de la o unitate de învăţământ la alta, ar fi pretins părinţilor acestuia (solişti de muzică populară) susţinerea unui moment artistic, cu titlu gratuit, la un eveniment organizat de către suspect cu ocazia sărbătorilor pascale, lucru acceptat de către aceştia. Ulterior, momentul artistic respectiv ar fi fost susţinut, tot cu titlu gratuit, de către o colegă a celor doi soţi.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Suspectului Păşcan Sabin Gavril i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Anterior, persoana care a remis suspectului, cu titlu de mită, suma de 3.000 euro a încheiat cu procurorii anticorupţie, în data de 28 iulie 2023, un acord de recunoaştere a vinovăţiei acesta fiind de acord cu încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate respectiv 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare cu suspendare.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.


Comunicat:D.N.A.

Foto ilustrativ