Pompierii din România participă la un program de pre-poziţionare în Franţa cu un modul specializat de stins incendiile de pădure (foto-video)
 
COMUNICAT IGSU/ISU PRAHOVA
 
În perioada 30 iulie - 02 septembrie 2023, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul  General pentru Situaţii de Urgenţă, participă cu un modul naţional specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziţionare, organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor franceze în gestionarea acestui tip de risc.
Scopul programului vizează  reducerea  timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activităţii de pregătire a modulelor de intervenţie aparţinând statelor membre, precum şi îmbunătăţirea interoperabilităţii între forţele participante.
Activarea si operaţionalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Franţei, în locaţiile stabilite de partenerii francezi.
Primul contingent, care însumează 40 de pompieri şi 3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure (3000 l), 1 cisternă (30.000 l), 1 autospecială cu capacitate mare (10.000 l), 1 microbuz transport personal şi 1 autocar, a început deplasarea astăzi, 30 iulie, pe ruta Arad-Nădlac-Budapesta-Geneva-Marsilia. 
Suplimentarea tehnicii şi a personalului de intervenţie va fi realizată în funcţie de dinamica situaţiilor înregistate în teren, la solicitarea autorităţilor franceze, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.  
Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16.08.2022, urmând ca alţi 40 de pompieri să înlocuiască personalul din Marsilia.
INFORMAŢII PRE-POZIŢIONARE
Programul de asistenţă este finanţat de UE şi a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunităţile franceze, după  incendiile înregistrate anul trecut. Acesta se regăseşte în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei şi reuneşte echipaje operative de stingere din România, Polonia, Slovenia şi Austria. 
Pe baza programului pilot de pre-poziţionare organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar (DG ECHO) în 2022 în Republica Elenă şi disponibilităţii declarate de DG ECHO de a sprijini şi în 2023 pre-poziţionarea de module specializate de stins incendii de pădure în ţările afectate în trecut de incendii în perioada de vară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit, în data de 09.06.2023, solicitarea autorităţilor franceze de a pre-poziţiona module specializate în stingerea incendiilor de pădure în lunile iulie şi august ale acestui an. Această solicitare a fost transmisă către IGSU prin Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS.
INFORMAŢII MISIUNE FRANŢA 2022
În vara anului 2022, prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă, în sprijinul autorităţilor franceze şi protecţia comunităţilor afectate.
Astfel, timp de o săptămână (11-19 august 2022), un modul de intervenţie specializat în stingerea incendiilor de pădure a fost dislocat în Franţa pentru susţinerea misiunilor din zonele puternic afectate de incendii.