Punct de vedere conducere DNA referitor la decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pronunţată în data de 24 iulie 2023
COMUNICAT Direcţia Naţională Anticorupţie
 
Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie salută decizia clarificatoare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi apreciază că susţinerile procurorilor din cadrul DNA au fost validate prin hotărârea pronunţată în cauza C-107/23. 
 
“Hotărârea de luni, 24 iulie 2023, a CJUE vine să confirme modul în care legislaţia naţională, deciziile Curţii Constituţionale a României şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar şi legislaţia şi principiile directoare ale Uniunii Europene, au fost interpretate de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 
 
Această hotărâre clarifică modul în care procurorii din cadrul DNA se vor raporta la Deciziile nr. 297/2018 şi nr. 358/2022 ale Curţii Constituţionale, respectiv la Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în soluţionarea cauzelor aflate în instrumentarea direcţiei şi au legitimat consecvenţa instituţională în interpretarea legislaţiei naţionale şi europene, stabilind în mod edificator, modul de aplicare a dispoziţiilor privind prescripţia răspunderii penale în cazul infracţiunilor de corupţie şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, respectiv fraude care lezează interesele financiare ale Uniunii Europene. 
 
De asemenea, decizia CJUE arată că DNA a acţionat just şi coerent atunci când a exercitat toate căile legale de atac faţă de deciziile instanţelor prin care s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie. Plecând de la aceste principii, consecvenţi cu întreaga noastră activitate, DNA va acţiona în continuare cu aceeaşi fermitate şi determinare, cu respectarea principiului legalităţii.”  a declarat procurorul-şef al DNA, Marius Voineag.
 
Foto ilustrativ